marți, 3 mai 2011

Diario di Italia I - Venezia

Tocmai ne-am intors din Italia unde am avut parte de o experienta minunata, dar si de o vreme superba.
Iata ca am ajuns si in Venetia, supranumit  ‘orasul indragostitilor’...  as putea spune unul dintre cele mai scumpe orase din Europa. Venetia este impartita in sase ‘sestieri’, cate trei de fiecare parte a Grand Canal, cea mai mare artera principala maritima. Poti face un tur al canalului cu autobuzele pe apa,  dar daca doresti sa faci o plimbare si pe micile canale, cel mai bun mijloc de transport este gondola. Pretul unei plimbari este de aproximativ 20 de euro/pers, in functie de timpul acordat plimbarii. Dupa plimbarea cu gondola, prima oprire a fost Piazza San Marco, celebra piata centrala a Venetiei, locul unde se mai afla si faimoasele Basilica San Marco, Palatul Dogilor si Muzeul Correr, care te introduc in fascinanta si lunga istorie a Venetiei.
 Cele mai distinctive monumente mici ale pietei sunt cele doua coloane de langa mal, aduse din estul mediteranean in 1170. Una are in varf leul Sfantului Marco iar cealalta pe Sfantul Teodoro, unul dintre sfintii protectori ai orasului.
La vest se afla Zecca lui Jacopo Sansovino (1545), fosta monetarie. Langa ea, Libreria Sansoviniana (1588) supranumita si biblioteca de stat.
Langa Basilica San Marco se inalta falnic Torre dell’ Orologio, un turn cu ceas construit in 1499, a carui inscriptie in latina spune: "Eu numar doar orele fericite".
Campanile, cea mai inalta constructie din Venetia, cu cei 98,5 m, ofera cea mai incantatoare priveliste.
Procuratie este o cladire de arcade care pe vremuri a servit celui mai inalt nivel al birocratiei adminstrative venetiene.O parte din cladire adaposteste Museo Civico Correr, a carui exponate ofera o vedere generala asupra lungii istorii venetiene. Intins pe trei etaje, muzeul are o sectiune istorica, o galerie de pictura si un sector dedicat unificarii Italiei. Tot aici exista si un salon cu capodoperele timpurii ale sculptorului Antonio Canova.
Basilica di San Marco, o magnifica biserica hibrid, a adapostit timp de aproape 1000 de ani mormantul Sfantului Marcu, fiind totodata si capela particulara a dogilor (conducatorii Venetiei) .Mozaicurile vechi de peste 900 de ani acopera aproape toata suprafata interioara a bazilicii. Treptele din nartex duc catre Loggia dei Cavalli, un balcon exterior care ofera o priveliste splendida asupra Pietei San Marco. Langa basilica se afla Palazzo Ducale supranumit si Palatul Dogilor, una din cele mai frumoase cladiri gotice din lume, exteriorul este superb amestecat de coloane, marmura complicat ornamentata si motive decorative de trifoi cu patru foi. Interiorul consta intr-un labirint de camere aurite si pictate, dar si intr-o serie de turnuri intunecoase in care pe vremuri a fost inchis, printre altii, si aventurierul din secolul XVIII-lea, Casanova.
Dupa o relaxare pe treptele aflate in fata palatului ne continuam periplul prin Ventia , de data asta pe jos spre celebra Gallerie dell’ Academia unde se afla si celebrul Ponte dell’Accademia. In galerie se afla expus ‘Omul Vitruvian’ al lui Leonardo da Vinci si nu mai putin celebrele: 'Sfanta Ursula' al lui Carpaccio; ‘Procesiunea Sfintelor Moaste’ a lui Bellini.
Langa galerie se afla si celebrul muzeu a lui Peggy Guggenheim, care a adorat Venetia, mutandu-se aici in 1949.
Urmatoarea oprire a fost la Ca’Rezzonico, muzeul fiind destinat in totalitate secolului al XVII-lea, exponatele si interiorul somptuos reflectand gusturile artistice si sociale ale orasului in anii, adeseori frivoli, ai destinului sau.
Nu puteau trece  neobservate candelabrele stralucitoare si decoratiunile superbe ale tavanelor din  sala de bal, a carei imagine a fost ‘stricata’ de mobila celebra a lui Andrea Brustolon.
Dupa o plimbare pe strazile mici si intortocheate ale Venetiei, am ajuns si la basilica Santa Maria della Salute, o biserica in stil renascentist, construita in anul 1631.Voluntelele imense care inconjoara domul sunt cunoscute drept orrechioni.
Ne indreptam bucurosi catre o alta biserica colosala in stil gotic contruita pentru franciscani, Santa Maria Gloriosa dei Frari. Biserica se mandreste cu trei dintre picturile celebre ale Renasterii : ‘Inaltarea Fecioarei’(1518) ; ‘Madona cu Pruncul si Sfintii(Petru, Nicolae, Benedict si Marcu)(1488) ; ‘Madona di Ca’ Pesaro’(1526).
Langa biserica se afla scoala venetiana ‘Scuola Grande di San Rocco’ fondata in anul 1478 in cinstea Sfantului Rocco, un sfant de origine franceza invocat in rugaciunile impotriva bolilor infectioase.
Tintoretto este artistul care a pictat 54 de tablouri de-a lungul a 25 de ani, toate pe gratis. Salla dell’ albergo pictata intre anii 1564 si 1576 si Salla grande pictata intre anii 1575 si 1581 sunt capodoperele lui Tintoretto.
Dupa ce ne-am oprit sa servim o portie de paste venetiene  si o pizza venetiana, ca doar suntem in Venetia, acompaniate de un vin bun, dar si de un capuccino cum numai in Italia gasesti, ne-am continuat turul parca mai dornici sa descoperim combinatia deosebita dintre apa si cultura.

Ponte di Rialto construit in anul 1588 este ultimul dintr-o serie de poduri construite aici incepand cu anul 1172. Imediat dupa pod, se afla magazinele cu chilipiruri dar si Palazzo Loredan si Palazzo Farsetti, acum primaria Venetiei.
O scurta oprire la  Scuola Santa Evangelista si apoi la Piazzale Roma unde ne-am mai odihnit picioarele si am admirat pe o banca minunatele cladiri venetiene.
Venetia pare sa fie un oras plin de cultura dar poate prea zgomotos pentru bordelezi…
Am avut parte de o zi insorita si plina de caldura, asa ca pentru prima zi petrecuta in Italia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu