A doua zi in Italia am petrecut-o in regiunea Emilia- Romagna, in orasul Bologna, locul unde mancarea este cea mai buna din Italia de aceea si porecla ‘La Grassa’.
Universitatea de aici este una din cele mai vechi din Europa, si-a castigat numele de ‘La dotta’ sau Erudita.
Centrul orasului este un ‘mixt’ de arcade de caramida, turnuri, palate si muzee fascinante.Majoritatea punctelor de interes, inclusiv magazine si cafenele, se aliniaza in Piazza Maggiore si Piazza Nettuno. Mandria din Nettuno fiind Fontana del Nettuno (1566) sau Fantana lui Neptun o lucrare din bronz care imprastie apa prin toate orificiile. Localnicii il numesc Il Gigante. Am aruncat o privire si in Plazzo Comunale, o constructie uriasa din diferite perioade, al carui modest muzeu, Colezzioni Comunali d’Arte, contine picturi ale artistilor bolognezi ce acopera o perioada de cateva secole.
Cele mai frumoase cladiri sunt cele din Piazza Magiore, ca de exemplu Palazzo del Podesta, din secolul al XIII-lea, fost palat al guvernatorului si magnifica biserica San Petronio.
Aceasta biserica este cea mai mare din Bologna, este inchinata Sfantului Petronio, un episcop din secolul al V-lea si patronul orasului.
Fondata in 1390, biserica s-a vrut a fi de doua ori mai mare decat este ea acum, dar a dus intotdeauna lipsa de fonduri in cei peste 300 de ani cat a durat constructia ei.Din aceasta cauza, fatada din caramida nu este placata cu marmura, asa cum fusese planuit. Intrarea principala care este impodobita cu ‘Madona cu pruncul’ (1425-1438) si alte lucrari ale marelui sculptor sienez Jacopo della Quercia.
Museo Civico Medievale aflat tot in Plazza Magiore contine o colectie de prim rang de arta medievala si de lucrari renascentiste, picturi, sculpturi si arta aplicata.Muzeul mai contine si importante colectii de armuri, sticlarie, fildesuri, ceramica si instrumente muzicale.
Am ‘sorbit’ un capucino la una din cafenelele aflate in imediata apropiere a Piazza Magiore, am gustat din multitudinea de prajituri cremoase si pentu ca suntem in Italia nu puteam sa nu gustam din cea mai delicioasa inghetata din lume.
Urmatoarea oprire a fost la Palazzo dell’ Archiologinnasio construit intre anii 1562-1563, a facut parte timp de cateva secole din prestigioasa universitate a Bolognei, astazi merita sa vizitezi faimosul Teatro Anatomico si vechea sala de disectii a facultatii, decorata cu superbe labirinturi (mare atentie insa muzeul este inchis duminica si in fiecare dupa-amiaza).
Ce le mai frumoase panorame le poti vedea dintr-unul dintre torri pendenti, aflate in partea estica a Piazza Nettuno.
Incepute prin anul 1109, Torre Gariseda si Torre degli Asinelli, sunt 2 din cele cateva turnuri medievale care au supravietuit din cele peste 180 care se ‘iteau’ pe cerul Bolognei.
Torre Gariseda de 50 m, a fost lasat neterminat si a fost scurtat prin secolul XIV-lea pentru al feri de prabusire. Turnul este inclinat cu 3,2 metri, ceea ce face sa fie cel mai inclinat turn din Italia (deci mai inclinat decat ‘faimosul’ turn din Pisa).
Torre degli Asinelli cu cei 97,5 m, este al patrulea de pe lista celor mai inalte turnuri din Italia, doar turnurile din Cremona, Siena si Venetia sunt mai inalte.
Am aruncat si o privire la Palazzo dell Mercanzia, din Plazza Mercanzia, situata in apropierea turnurilor. Piata se numara printre cele mai frumoase piese arhitectonice gotice.
Strada Maggiore aflata in imediata vecinatate, este cea mai fermecatoare strada veche din Bologna.
Nu puteam sa ‘rezistam’ mirosului de pizza de pe strada si ne-am oprit pentru cateva felii la una din pizzariile rapide ( sa confirmam sau nu, daca Italia face pizza mai buna decat Franta).
Dupa cateva minute de mers pe jos pe Via Zamboni am dat de o biserica in stil romanesc-gotic. Construita de augustinieni in 1267, San Giacomo Maggiore are un exterior deosebit, superbul portal (1481) si fesce si picturi in exterior.
Dupa atata ‘crema culturala’ ne-am indreptat picioarele obosite cu gandul spre jacuzzi-ul din hotel ca sa fim in forma si pentru urmatoarea zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu