duminică, 18 august 2013

Vacanta Spania – Franta (2)- Santillana del Mar si Comillas



 Dupa un mic dejun copios, am pornit la drum spre satul cu o istorie veche de 1200 de ani, un ansamblu architectural unic si armonios - Santillana del Mar. Situat la circa 20 de kilometri de Santander, acesta atrage o multime de vizitatori in fiecare an. 
Strazile pline pana la refuz, ca si parcarile, insa satucul plin de mister cu strazile sale pietruite si inguste, pline de restaurante si magazine, merita orice sacrificiu. Printre monumentele cele mai vizitate se afla manastirea benedictina « Colegiata » care dateaza din secolul al 12-lea, o opera de arta romanica. Pentru 3 euro de persoana poti intra sa vizitezi curtea interioara cu fantana si altarul datand din secolul al 16-lea, care cinstesc moastele sfantei Juliana. Un alt monument de interes este « Museo Discesano » aflat intr-o fosta manastire. Ne-am pierdut cateva ore pe strazile satucului si ne-am facut provizii cu miere de albine traditionala si cu cativa carnati de urs, mistret si cerb. 
La pranz ne-am « umflat » burtile cu un festin culinar specific zonei - « cocido montanes », adica mancare de fasole cu carnati (chorizo si morcilla) si cu varza, « morcilla de leon con cebolla caramelizada » - sangerete cu ceapa caramelizata si « pimentos rellenos de meriuza y gambas » - ardei copti umpluti cu peste in sos de creveti. Ne-am oprit, apoi, la Altamira, la doar 2 kilometri de Santillana. Aici se gasesc primele pesteri pictate din Cantabria, precum si renumita « Capela sixtina a artei paleolitice » tavanul pesterii avand peste o suta de de reprezentari expresive de bizoni, cai, cerbi, bivoli si mistreti. Din pacate aceasta nu mai poate fi vizitata din ratiuni ce privesc conservarea operelor. Urmatoarea statie a fost satul aflat la vest de Santillana, Comillas, cunoscut pntru uimitorul palat in stil neogotic proiectat de un arhitect catalan pe numele sau Joan Martorell - « Palacio de Sobrellano».  Acesta se afla  inaltat pe varful unui deal langa casa-fantezie « El Capricho » proiectata de arhitectul Gaudi in 1883. Comillas este cunoscuta si pentru plajele sale pitoresti dar si pentru privelistea care iti taie respiratia din parcul  marchizului de Comillas; aici se gaseste statuia dedicata acestuia ca si recunostiinta pentru suportul economic adus in timpul conflictului cubanez din a doua jumatate a secolului 19. Dupa o zi atat de incarcata ne-am intors spre locul de cazare, unde ne-am odihinit pentru urmatoarea zi care urma sa fie la fel de plina.

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu