vineri, 10 iunie 2011

Grotele de la Meschers si Talmont


Luni am pornit la drum dis de dimineata, dezamagiti un pic de norii de pe cer.
Directia era departamentul Charente-Maritime aflat in imediata apropiere de Gironde. Dupa ce am scapat de traficul infernal de pe autostrada, am dat de pajistile superbe pline de vita de vie, grau, porumb si chiar vinete, imi aduceam aminte cu placere de drumul pe care l-am parcurs cu masina acum cativa ani, de la Sighisoara la Sovata, atat de izbitor semanau peisajele...Soarele ‘uda’ cu razele peisajele de basm.
Dupa 2 ore am ajuns la Meschers unde se afla grotele Matata si Regulus. Am facut o vizita ghidata a grotelor unde se imbina istoria inceputa din perioada preistorica si pana in secolul al XIX-lea. Am inceput cu grotele Matata. Aici circula povesti cu vikingi care semanau teroare in toata regiunea in anul 844; protestanti care veneau in grote pentru a se ruga, utilizand grotele ca niste temple fiind ucisi mai apoi de biserica catolica; pirati care atacau vasele ce se indreptau spre Bordeaux, la ordinul lui Henry al IV-lea, au fost ucisi iar corpurile aruncate in mare; pescari ce prindeau  sturion (pestele de legenda) cunoscut pentru icrele sale extrem de scumpe; nu in ultimul rand restaurantul construit special pentru burghezi in secolul al XIX-lea, care a functionat pana in anul 1982, aici mancand diverse personalitati ale timpului, inclusiv Johnny Hallyday.
Grotele sunt situate pe 2 etaje : etajul 2 are mai multe camere care reflecta istoria mai multor secole si renumitul restaurant; iar etajul unul care se mai numeste si ‘Grota indragostitilor’ bazata pe o legenda trista dintre o printesa de 19 ani si un june de 16 ani.
Dupa ce am vizitat grotele, am luat pranzul pe faleza superba de la restaurant, unde am avut parte de o priveliste care iti taia respiratia.
Dupa pranzul copios am mers sa vedem si grota Regulus aflat in imediata apropiere de Matata. Ne-am odihnit picioarele pe o banca, admirand din nou privelistea superba.
Ne-am pornit la drum spre Talmont, un mic satuc pescaresc construit in anul 1094, aflat in imediata apropiere de Meschers unde cresc renumitele flori de aproape un metru lungime ‘ roses des tremiers’ (flori salbatice care se gasesc si in tara noastra). Pe bordul falezei se afla biserica Sainte Radegonde construita in secolul al XII-lea pentru regina Frantei, Sainte Redegonde, care este o alta halta pe ruta spre Saint-Jaques-de-Compostelle. Talmont a fost si o fortareata medievala, urmele fiind inca si acum vizibile daca faci o plimbare pe faleza. 
In Talmont se afla si un mic muzeu de istorie care ne readuce aminte de vremurile cand sturionul era la mare cautare.
Talmont este si locul unde fluviile Garonne si Dordone se varsa in Gironde acesta la randul lui varsandu-se in Oceanul Atlantic, o combinatie de apa dulce maronie cu apa sarata de un albastru ca cerul.
Pentru o mai buna priveliste am poposit si pe faleza aflata vizavi de Talmont.
Dupa ce ne-am ‘incarcat’ cu asa privelisti minunate, am plecat spre Bordeaux, cu gandul ca vom mai reveni inca o data pe aceste meleaguri.
Pe curand!

2 comentarii:

  1. Ce constructii interesante, merita vazut, cat costa oare o calatorie pana acolo?

    RăspundețiȘtergere
  2. poti ajunge la grote si la talmont numai cu masina; costul este in functie de distanta la care te aflii;acolo mai ai de platit intrarile la grote cu ghid, mancarea si suvenirurile;insa merita toti banii...

    RăspundețiȘtergere