Iata ca am ajuns si in Portocalia (dupa cati portocali am vazut pe metrul patrat).
Porto este un oras incantator, cu oferte culturale si gastronomice din belsug, o plaja racoroasa si privelisti cuprinzatoare peste gura de varsare a raului Douro, unde te poti odihni la una din terasele aflate pe malul raului, ascultand “fado” la un pahar de “vinho verde” si admirand unul din cele 6 poduri sau chiar un “rabelo”.
Desi era luna ianuarie, atmosfera m-a facut sa ma gandesc la o zi de vara : temperatura de 23 de grade, briza de aer cald, mirosul portocalelor coapte, mireasma trandafirilor infloriti si tipatul patrunzator al pescarusilor.
In functie de timpul alocat vizitarii orasului puteti alege si pachetul pentru 2 zile oferit de Centrul Turistic din Porto la pretul de 19 euro, incluzand o plimbare cu vaporul si o degustare de vin.
Noi am avut timp berechet de vizitat asa ca am preferat sa ne plimbam pe jos in cautare de noi atractii mai putin cunoscute.
Trebuie doar sa ai o pereche de pantofi comozi pentru a putea merge pe strazile pavate si foarte abrupte.
Trebuie doar sa ai o pereche de pantofi comozi pentru a putea merge pe strazile pavate si foarte abrupte.
Prima noastra zi in Porto a inclus :
Pacos Do Concelho (primaria) o cladire impunatoare, o zona de intersectie sociala, unde oamenii de afaceri isi intretaie drumul cu cersetorii, gospodinele si copiii, in timp ce pescarusii planeaza deasupra capetelor lor. Seara vei intalni grupuri ad-hoc de functionari cantand la instrumentele lor preferate.Cafenele de pe trotoare dau un ton relaxant.
Pc Da Liberdade o piata mica, punct central important al retelei de autobuze din Porto. De aici incepe vechea zona catalogata drept teritoriu al Patrimoniului Universal.
Igreja Dos Congragados aflata exact in fata lui Estacao de Sao Bento, gara cu cele 20.000 de “azulejo” din anii ’30 ale lui Jorge Colaco care ilustreaza viata de zi cu zi si bataliile istorice. Gara este principalul punct de legatura cu principalele orasele din Portugalia.
Torre Dos Clerigos ( monument national) in stil baroc, cel mai inalt turn din Portugalia, are 6 etaje, 225 de trepte, o inaltime de 76 de metrii. Constructia lui a inceput in 1754 si s-a incheiat in 1763 sub directiva arhitectului italian Nicholas Nasoni.
La cativa pasi se ridica un alt edificiu dominant, tot in stil baroc, Igreja do Carmo. Fatada laterala a bisericii este extrem de interesanta, cu panouri mari de dale, executate de Silvestre Silvestri care infatiseaza maicile carmenite calugarindu-se.
Imediat langa Igreja do Carmo se afla Igreja dos Carmelitas care prezinta un amestec de stiluri neoclasic si baroc mai putin armonios.
Pentru un contrast complet atat de stil cat si in rol, dupa colt se afla renumita librarie din Porto, Livraria Lello e Irmao, o extravaganta neogotica din anul 1906, incheiata cu un tavan de vitralii. A fost clasificata inca de la infiintare drept o mostenire nationala. Interiorul generos este proiectat de inginerul francez Xavier Esteves.
O scurta oprire la Restaurante e Cervejaria Sa Reis, un restaurant cu specific portughez, unde am servit supa traditionala “caldo verde”, un pahar de “vinho verde” , “pescada grelhada” si "vitela jardineira”, unde o portie este cat pentru 2 persoane (cam ca peste tot prin Porto).
Dupa ce ne-am odihnit picioarele si ne-am rasfatat papilele gustative, am continuat periplul prin Porto pe renumita strada Rua de Santa Catarina; chiar la inceputul strazii se ridica in fata ochilor Igreja de Sto Ildefondo, care poarta numele Sfantului Ildefonso nascut in Toledo la 8 dec. 606. Urcand pe strada e imposibil sa nu observi si Cafe Majestic, o minune “belle epoque” proiectata de arhitectul Joao Queiros, prima deschidere a cafenelei fiind in 1921 sub numele de Elite. Dupa un deceniu de prosperitate, cafeneaua si-a inceput declinul in anii ’60 cand se afla in stadiu de ruina.
Deoarece erau “saldos” nu am putut sa ma abtin sa nu intru la renumitul magazin de genti Misako, unde mi-am imbunatatit colectia cu cateva genti si portofele.
Peste drum de magazin se inalta maiastra si albastra Capela das Almas, unde o data ce ai intrat uiti de vacarmul strazii de shopping si intri intr-o lume linista in care rugaciunea si piosenia sunt prezente.
Peste drum de magazin se inalta maiastra si albastra Capela das Almas, unde o data ce ai intrat uiti de vacarmul strazii de shopping si intri intr-o lume linista in care rugaciunea si piosenia sunt prezente.
Pentru inca cateva minute de odihna ne-am oprit la una din multiplele Confeitaria, locul unde te poti rasfata in voie cu o multitudine de prajituri traditionale.
Piata centrala de alimente din Porto, Mercado Municipal do Bolhao cu un interior vast si bogat in galerii este plina ochi de tarabe care vand produse din intreaga regiune. Aceasta structura remarcabila din fier este deschisa inca din anul 1851.
Cam atat pentru prima zi, urmeaza inca alte 2 zile petrecute in minunata tara a portocalelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu