Seara muzeelor m-a impresionat foarte mult. Am vizitat 3 muzee importante din Bordeaux si zic eu ca sunt si reprezentative pentru Franta. Cei drept intr-o mai mica masura, fata de muzeul Louvre, unde iti trebuie cateva zile sa il vizitezi asa cum se cuvine aici in cateva ore bune reusesti sa vizitezi. Si aici ca si la Louvre, arta e la ea acasa ca sa zicem asa, de la tablouri ale renumitilor artisti internationali ca Rubens, Van Dick, recunosc ca nu ma prea pricep la arta, dar pot spune ca acesti pictori ma impresioneaza in mod profund prin tablourile de dimensiuni extrem de mari si portretele realizate cu o claritate extraordinara care te duc cu gandul la un photoshop al zilelor noastre.
Musee de Beaux-Arts are una din cele mai vechi picturi realizate in anul 1469 intitulata The Virgin of Pity, de Hans Clot, care arata expresia stilului al primei scoli de pictura din Scandinavia.
O alta capodopera impresionanta prin dimensiune, este reprezentata de scoala din Bordeaux, care prezinta vechiul port Bordeaux, unul din primele porturi ale Frantei, pictura lui Lacour - tatal din anul 1806.
Incepand cu secolul IV si terminand cu secolul XX in muzeu apar nume de rezonanta in pictura internationala cum ar fi : Jean- Baptist Simeon Chardin, Hans Clot, Delacroix, Rubens, Van Dick, Lawrence si multi altii.
Cel de-al 2-lea muzeu, Musee des Arts Decoratifs, prezinta viata incepand cu secolul 17 si pana in zilele noastre, asa cum a evoluat. La ultimul etaj al muzeului se prezinta si viata anilor 80, care a fost imbunatatita treptat de aparate de uz caznic si de evolutia modei.
Ultimul muzeu care mi-a captat atentia in mod deosebit a fost Musee d'Art Contemporain si in special expozitia renumitului artist californian Jim Shaw.
Pictura, desen, sculptura, video si performanta, sunt toate suporturile folosite de artistul, Jim Shaw inca de la sfârşitul anilor '70, contribuind la o viziune enciclopedica asupra lumii si a vietii.
Jim Shaw este o figură atipică în lumea artei californiene, împărtăşind cu Paul McCarthy şi Mike Kelley o dorinta similara pentru a produce o opera vizuală captivantă care vizează explorarea partii întunecate a psihicului american.
Pe aceste decoruri pictate, motivele adăugate sunt inspirate de "cut-up"-uri, tehnica utilizată de către scriitorul William Burroughs.
Jim Shaw reuseste sa faca desene iconografice şi suprastraturi vizuale (de la captare la hyper realism, prin schema de ilustrare) şi ne aruncă într-o naraţiune sălbatica şi saturată de lume cum ar fi: simboluri iconice ale culturii americane, istoria a artei moderne, simboluri de consumism, de imagini biblice, de filme gen benzi desenate, de politica şi de personalităţi media...
Denaturarea datelor, precum şi fragmentarea şi multiplicarea lor susţine impresia de delict el dezvoltand astfel o formă narativă discontinua.
Împreună cu alti artisti el realizeaza obiecte şi lucrări legate de credinţa in diferite secte si religii.
Expozitia prezentata la CAPC in Bordeaux are un nou organism de lucrări intitulate “Left Behind”.
In una din lucrari ii prezinta pe toti presedintii Americii dar si ironii in ceea ce priveste terorismul, facand referire si la Osama Bin Laden.
Mai multe detalii despre lucrarile sale le gasiti si pe acest site:
A+
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu