duminică, 3 iunie 2012

Sa vorbim despre Tara Bascilor


O incusiune in Tara Bascilor

Dupa doua ore petrecute pe autostrada, iata ca am ajuns si in tinutul bascilor care se intinde la granita dintre Franta si Spania. Bascii au reusit sa isi pastreze identitatea lor specifica mai bine decat alt grup etnic din Europa, iar dialectul lor, Euskara, este diferit de orice alta limba europeana. Originea si limba vorbita de acest popor deosebit ramane necunoscuta.

Bayonne orasul artei, istoriei  si traditiilor

Bayonne in prezent capitala tinutului basc, este locul ideal pentru a cumpara specialitati basce, precum faimoasele berete, espadrile, panzeturi si ciocolata aromata. Este o placere sa explorezi strazile inguste si lungi din jurul Catedralei ‘Saint Marie’ construita la inceputul secolului al XIII-lea, inscrisa si ea in Patriomoniul Mondial Unesco, intr-un stil romano-gotic. Urmatorul loc din Bayonne care l-am vizitat a fost Muzeul Bonnat care are o excelenta colectie de arta, cu lucrari de Ruben, Poussan si Goya. Un scurt popas la  castelul ‘Vieux” constuit la sfarsitul secolului al XI-lea de catre vicontele du Labourd, se inalta falnic pe culmile orasului. Pontonul din aleea Boufflers unde se situeaza renumitul vapor ‘Le Coursic’ care facea legatura nu de mult cu Spania. Biserica Saint-Esprit cu acelasi stil romano-gotic inconfundabil, locul unde se mai aduna si acum pelerinii aflati spre drumul credintei catre St-Jacques de Compostelle. Un alt loc care merita vizitat este Castelul ‘Neuf” locul unde gasim astazi muzeul basc.
Pentru ca Bayonne-ul este si supra-numit orasul gurmanzilor aici puteti face si o ‘pauza gurmanda’ pe stradutele intortochiate la 3 magazine renumite:
Primul dintre ele se numeste ‘Loretztia Boutik’Expo’ care ofera o incursiune in lumea mierii si a dulcetelor. A doua vizita ‘ Saloir et Sechoir jambon Pierre Ibaialde’ unde ve-ti invata cum se face celebrul ‘jambon de Bayonne’ si ‘foie gras’. Ultima vizita o puteti face in lumea ciocolatei, in atelierul de ciocolata al lui Andrieu.

Biarritz

Aflat la circa cincisprezece minute de Bayonne, Biarritz este cea mai mare statiune de pe coasta franceza a oceanului Atlantic, care se bucura de o clima blanda, inviorata de pozitionarea perfecta intre Pirinei si Coasta Colturoasa. Desi vantul batea extrem de puternic, erau foarte multi indrazneti pe plaja aflata in fata Cazinoului decorat intr-un stil art-deco. Prea multe lucruri nu ai ce face in Biarritz, decat sa te bucuri de soarele si valurile care se sparg pe tarmul atlantic. Muzeul marii care are exponate lucrari despre pescuitul local si acvarii cu rechini si foci. Daca ai timp poti vizita si Muzeul ciocolatei unde poti degusta ciocolata aromata a bascilor.

Daca nu ar fi fost tarziu poate ca am fi ajuns si la San Sebastian, dar nu e nimic, sigur vom ajunge si acolo curand.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu