vineri, 18 mai 2012

Perigord


Perigueux capitala Perigord-ului

Intr-o zi de duminica am ajuns si la Perigueux, numita si capitala Perigord-ului, locul unde se afla cele mai interesante vestigii romane din Franta. In centrul orasului se afla catedrala Saint-Front cu o arhitectura jumatate bizantina, jumatate romana, restaurata de arhitectul Abadie, care s-a inspirat pentru a construi bine cunoscuta catedrala pariziana Sacre-Coeur. Ca si Roma, Perigueux a fost inconjurata de 7 coline. Acest oras este dominat de turnul Vesone, astazi cartierul muzeului Vesunna, locul unde sunt depuse o parte din vestigiile romane, unic in Franta. Muzeul a fost deschis in 2003 si are o suprafata de 3000 de metrii patrati.
Sa nu uitam insa si de Amfiteatrul roman aflat la iesirea din oras. Strazile orasului sunt inguste si incarcate de istorie, pline de magazine cu tot felul de suveniruri. Din pacate fiind duminica, magazinele erau cam toate inchise, doar cateva bacanii erau deschise. Parcul Gamenson, o mai veche gradina situata langa palatul episcopal din Perigueux e locul unde gasim diverse varietati de arbori : cedrul de Liban, magnolia, castan, artar, etc.

Bergerac - drumul vinului

Cine nu a auzit de renumitul vin de Bergerac, urmatorul dupa vinul de St. Emilion. Am degustat si eu vinul de Bergerac desi nu sunt o fana a vinului rosu sau alb sec. Insa aici  se face si unul din preferatele mele in materie de vinuri, dulce, licuros si cu aroma florala - Monbazillac. Bergerac nu este renumit numai pentru vinul sau, ci si pentru ‘foie gras’. Drumul de la Bergerac la Bordeaux se mai numeste si drumul vinului. Sa nu uitam ca inainte de a ajunge la Bordeaux, trecem si prin St. Emilion. In oras nu prea ai ce vizita decat Casa vinurilor si portul Bergerac, insa peisajele de pe drum sunt cu adevarat superbe. Vie cat vezi cu ochii, castele si masini de lux, semn ca cele 13 tipuri de vin care se fac aici, printre care Montravel, Saussignac si Rosette pentru vinurile albe si faimosul Pecharment pentru rosu, au mare succes pe pietele internationale. Bergerac este ’fructul’ care face un bun mariaj intre pamant si apa (raul Dordogne). Ca fapt divers, trebuie mentionat ca faimosul Cyrano de Bergerac nu a pasit in viata lui in oras; de fapt, el s-a nascut si a trait in Paris, dar locuitorii orasului i-au multumit pentru publicitatea involuntara ridicand o statuie in cinstea lui. 

Cu siguranta ne mai intoarcem in Perigord, mai avem inca multe de descoperit, asa ca pe curand cu noi ‘aventuri’.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu