miercuri, 7 aprilie 2010

Dune du Pyla


Duna e cea mai mare din Europa, se intinde pe o lungime de 3 km, o latime de 500 de m si o inaltime de aproximativ 100 de m deasupra nivelului marii, este la o distanta aproximativa de 60 de km fata de Bordeaux.Formarea a inceput acum 4000 de ani prin spulberarea nisipului la intersectia curentilor de deasupra atlanticului. N-o fi ea comparabila cu dune din Sahara sau din Peru, dar locatia neasteptata, imprejurimile ii confera puteri extraordinare asupra noastra.
Nisipul este auriu si ofera o priveliste in care te simti mic si neinsemnat in fata naturii. Muntele de nisip se termina in padurile de conifer, unde copacii au baza in nisip. In miniatura, ai zice ca un baietel si-a rasturnat masinuta cea mare incarcata cu nisip in iarba, iar tu esti o furnica de langa gramada de nisip, langa o balta. Si furnica, sa ajunga la balta, trebuie sa urce toata gramada aia de nisip si apoi s-o coboare inspre apa.
La baza dunei dinspre continent se poate manca, face shopping, este camping. Duna e accesibila "la picior", dupa cum isi permite, insa, fiecare. Este un efort fizic extraordinar sa cobori in partea cealalta langa ocean prin nisipul in care ti se afunda picioarele la fiecare pas. Daca mai bate si o briza, ai toate sansele sa fii biciuit de firele fine de nisip, pe care, partea buna, dupa ceva timp nu le mai simti.
Merita vazuta mai ales ca de aici din Bordeaux, nu faci mai mult de un ceas pana la duna. Costul unei calatorii cu trenul fiind de 10 euro pana la Arcachon, si apoi inca 1 euro pentru un autocar care te duce exact la duna.

Dune dy Pyla este inscrisa si pe site-ul celor 7 minuni ale lumii in 2010, merita votata.
http://sevennaturalwonders.org/europe/dune-of-pilat

In speranta ca v-am starnit curiozitatea de a vedea, aceasta minune a naturii, ne revedem curand cu alte locuri minunate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu