duminică, 14 februarie 2010

Vinurile de Bordeaux ...[versiunea limba romana]


Prima regiune cu denumiri de origine controlata din Franţa, regiunea Bordeaux reprezintă 13% din viile din Franţa şi 1,5% din culturile de  viţă de vie din lume.
Rosii, albe, seci, dulci sau rose, vinurile de Bordeaux sunt clasificate în 57 de denumiri de origine controlata (43 în cazul în care se ignoră culoarea vinului) care identifică vinul pe regiuni de producţie şi ofera asigurarea calităţii pentru consumator.
Dincolo de numitorii lor comuni calitativi, istorici şi climatici, vinurile de Bordeaux ofera un mozaic de gusturi şi de plăceri  multiple multumita diversităţii locale şi a soiurilor.
Vinul de Bordeaux este rezultatul combinat al unei naturi binefăcătoare şi al  gesturilor atent selectionate si executate. Regiunea Bordeaux este în primul rând o regiune de vin rosu.
Sunt vinuri de legenda, o legenda construita de-a lungul secolelor de oameni dornici de a face cele mai bune vinuri pe un teren magic.
Vinuri diverse mitice sau modeste, tradiţionale sau neprevăzute, ofera consumatorilor o varietate de arome fără limite şi  răspund aşteptărilor multor degustatori de vinuri.
Vinurile de elita sau vinurile cele mai accesibile, vinurile roşii de Bordeaux, au o singura cerinţa, calitatea. O calitate care îndeplineşte vechile practici în timp ce în mod constant îmbogăţirea aromei, avanseaza in cercetarea viticola, in care Bordeaux este capitala lumii.

Soiurile rosii
Sase soiuri rosii intra in combinatia vinurilor de Bordeaux insa doar trei din ele isi disputa rolul de vedeta.

Merlot
Cultivat pe aproape 60.000 de hectare, în principal, pe malul drept al raului Garrone, acest soi de struguri iubeşte lutul si argila . Ea dă culoarea vinului, flexibilitate, rotunjimea şi bogăţia alcoolului. El reda caracteristicile de Saint-Emilion şi Pomerol.

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon include vinurile  de Medoc şi formeaza  baza viilor Graves.  Capabil să producă vinuri remarcabile, atâta timp cât se coc strugurii, vinul este exportat în întreaga lume.

Cabernet Franc
În mod oficial prezent în regiunea  Saint-Emilion din secolul al 18-lea, Cabernet Franc intra in 20% din plantaţiile din Medoc.
   
Soiurile suplimentare de Bordeaux roşu sunt: Malbec, Petit Verdot şi Carmenere.

Regiuni producătoare de vin rosu de Bordeaux :

Médoc
Situat la nord-vest de Bordeaux, Médoc se întinde de-a lungul raului Girronde, pe o fâşie de pământ lungă  de 80 km şi 2 la 5 km latime.
Teren omogen, dedicat vinului rosu, Medoc este mai mult decat toate celelalte atasat la legatura ce uneste crezul cu o vie, o proprietate.

Graves
Pietre şi pietriş transportate de-a lungul secolelor de raul Garonne in suburbiile din Bordeaux au făcut din această regiune viticola una istorica . În prelungirea Medoc-ului, Graves se intinde  pe malul stâng al raului Garonne de la Bordeaux la Langon.

L'Entre-Deux-Mers
Amplasat între Dordogne şi Garonne, la est de Bordeaux, cea mai vasta zona de vin de Bordeaux a dat naştere la un mozaic de vinuri foarte diferite. Daca el a dat la un soi de struguri albi, soiurile de struguri rosii sunt dominante, cultivate pe aproape 45.000 ha. Vinurile rose si cele spumante au gasit aici conditiile geologice si climatice necesare producerii lor.

Blayais  şi Bourgeais
La frontiera dintre Charente-Maritime, viile Blayais si Bourgeais se intind spre nord, de la Dordogne până la estuarul Girronde, mai aproape de influenţa maritima. Aici  domina  moşii mici de vin adesea reunite in cooperative din Blayais. Vinurile din această regiune,ce au beneficiat de timpuriu de privilegii regale, au cucerit de mult Anglia şi ţările din Europa de Nord.

Libournais
La est de Libourne, incepe o alta zonă diferită viticol începe. În această regiune de Merlot, una dintre cele mai vechi podgorii, rasuna nume care se numara  printre cele mai prestigioase din lume:Pomerol si fiul sau mitic Petrus, Saint-Emilion şi  primii săi mari de clasa A, Ausone şi Cheval Blanc.

Soiurile de vinuri dulci
Vinurile dulci si siropoase de Bordeaux se concentreaza de-a lungul raului Garonne, la adăpost de variaţiile mari de temperatură. Trio-ul celebru de struguri albi de Bordeaux,se exprima aici prin combinaţiile specifice pentru a oferi vinului alb dulce de Bordeaux nuanta lor inimitabila care se îmbogateste pe parcursul aniilor cu nuanta "de aur vechi", buchete somptuoase de fructe  exotice,citrice si nuante de miere de migdale si condimente.
Semillon
Aceasta este un soi  de struguri albi de Bordeaux, un soi  de struguri care are potential de  longevitate, dar la care este uneori criticat discreţia lui aromatica.

Sauvignon
El intra in general în medie de  20% în ansamblul  de vinuri dulci la care le aduce prospeţime şi vigoare.

Muscadelle
Acesti struguri a căror aroma ne aduce aminte  de cea a vinului Muscat, se serveste conex vinurilor dulci carora le aduce o rotunjime frumoasa.

Sauternais
Enclava într-o sferă de vinuri roşii şi albe seci, Sauternais este ţara  vinurilor dulci, o ţară care s-a individualizat in sanul celor Graves în secolul  17 si 18. Aici se produc unele din cele mai mari vinuri dulci din lume, dintre care cel mai reprezentativ membru este nimeni altul decât Chateau d'Yquem.

Coteaux de Garonne
Viile de pe pantele Garonne-lui produc vinuri dulci cu arome de miere, flori albe şi de citrice.

Bordeaux Claret
Moştenitori a celebrului French Claret, care a făcut avere din vinuri de Bordeaux şi din comerţul cu Marea Britanie, Clarets continua tradiţia  vinurilor lejere si de fructe de consumat imediat. Fabricate din struguri rosii de Bordeaux, aceste vinuri se supun unui macerat scurt, care dand o nuanţă mai  lejera şi o concentratie mai mica  de taninuri.
Producţia anuală a atins o medie 3.8 milioane de sticle.

Bordeaux Rose
Obţinut din struguri rosii de Bordeaux, Bordeaux rose cu nuante uneori, de somon este vinificat "en blanc", adică fără macerare. Viu şi fructat, cu gust bun, acesta este un vin care se degusta proaspat.
Producţia medie anuală este de 11 milioane de sticle.

Crémant de Bordeaux
Oficial, născut în anul 1990, denumirea Cremant de Bordeaux consacra  mai mult de un secol de expertiză în preparare a vinurilor spumante.
Se produc anual circa 2.4 milioane de sticle.

Sunt multe lucruri de spus despre vin ca de pilda orasul Bordeaux organizeaza in fiecare an ,in perioada 24-27 iunie Festivalul vinului, la care voi participa cu siguranta si eu anul acesta si sigur voi da amanunte despre ce se intampla la acest festival.
Mai vreau sa punctez si faptul ca ei au un muzeu destinat istoriei vinului, numit simplu Muzeul Vinului.

Pe curand!, sau cum spune francezul : A bientot!
Alex

3 comentarii: