joi, 4 august 2011

Pe plaiuri ardelenesti - Statiunea Gioagiu Bai

Iata ca am ajuns si in statiunea de bai termale de pe vremea romanilor.
Statiunea Geoagiu Bai este situata pe valea paraului Clocota, la 12 km de orasul Orastie la o altitudine de 350 m, in mijlocul unor coline acoperite de paduri de fag si brad. Existenta acestei asezari este atestata prin marturiile cioplite in piatra, cu aproape 2000 de ani in urma, din perioada Daciei romane, sub numele de Germisara. Din pacate baile romane arata deplorabil pe langa faptul ca nu se investeste nimic, nici nu se pastreaza.
In repertoriul bogatiilor si frumusetilor naturale randuite in decorul Muntilor Apuseni, statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai apare ca un adevarat margaritar. Denumirea de “dar al Metaliferilor” poate fi interpretata fie ca simbol al varietatii de bogatii minerale cuprinse in adancurile pamantului, fie ca expresie a multiplelor calitati dietetice-curative ale apelor sale minerale, asociate cu frumusetile odihnitoare ale peisajului natural, ce rasplatesc cu prisosinta pe oricine vine pe aici. Pentru ca natura a fost nespus de darnica cu aceste meleaguri, imbinând intr-un atragator decor, in chipul cel mai fericit, tot ceea ce ar putea oferi muntele si marea.
Apele minerale din statiunea Geoagiu Bai sunt termale si mezotermale, bicarbonate, calcice, magneziene cu urme de fier si hidrogen sulfurat, hipotone, carbogazoase si cu o usoara radioactivitate. Apele mezotermale minerale ale statiunii Geoagiu Bai se folosesc in cura interna si in cura externa. In cura interna sunt recomandate in diferite cazuri: gastrite cronice, afectiuni cronice hepatobiliare si diabet, alergii, anemii si convalescente dupa boli infectioase. In cura externa sunt indicate in afectiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, in tulburari circulatorii si afectiuni ginecologice.
Imprejurimile statiunii Geoagiu Bai ofera numeroase atractii turistice amatorilor de drumetie. Sa nu uitam si de strandul din centrul statiunii care are 2  bazine cu apa termala si alte 3 bazine cu apa recirculata, unde intrarea este numai 20 de lei.
Sa nu uitam insa si de cascada din Gioagiu  care este situata in partea de sud-est a statiunii. Drumul pana la ea este un pic anevoios insa cascada merita cateva minute din timpul tau.
Revin curand cu alte peripetii din Ardeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu