duminică, 7 august 2011

Pe plaiuri ardelenesti - Castelul Corvinilor (Huniazilor)


Iata ca am ajuns la o alta fortareata ce domina inaltimile din centrul Hunedoarei. Rosu, impunator, cu terenuri si ziduri abrupte, castelul Corvinilor pare a fi prototipul fortaretei medievale.
Construit pe la jumatatea secolului al XV-lea de principele Iancu de Hunedoara si extins de catre fiul sau, regele Matei Corvin, amandoi au ramas in istorie pentru ca au aparat Transilvania si prin extensie Ungaria, de Imperiul Otoman. In 1854 edificiul a fost devastat de un puternic incendiu, dar a fost restaurat in stil gotic : salile boltite, scarile inguste, capela rezonanta, turnurile semete si temnitele infioratoare sunt "ingredientele" nelipsite din orice castel care se respecta.
Alaturi de castel se afla o uzina de prelucrare a minereului de fier, in ruina, ale carei masinarii zgomotoase, seamana cu un aparat de tortura medieval. Inaugurat in anii 1850, combinatul a fost unul dintre cele mai mari din Romania.
Castelul are si un site unde puteti gasi foarte multe detalii extrem de interesante :
http://www.castelulcorvinilor.ro/

Castelul Corvinilor se afla si in topul mondial al  celor mai  fascinante constructii medievale, potrivit site-ului  oddies.com.
Renumitul Nicholas Cage a filmat pret de cateva zile in luna noiembrie, pentru filmul "Ghost Rider 2" printre constructiile medievale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu