Primul loc care merita vizitat atunci cand ajungi in Bucuresti este Muzeul National al satului - Dimitrie Gusti. Muzeul se afla langa Parcul Național Carol al II-lea construit in anul 1936 pe malurile lacului Herastrau, cunoscut sub numele de Parcul Herastrau, cel mai mare parc din Bucuresti cu o suprafata de circa 110 hectare. Muzeul satului contine o suita de expozitii permanente, gospodarii, monumente (troite si biserici), instalatii (staul, teasc, piua, moara de vant, moara de apa, cherhana, fierarie, carusel), un atelier de fierarie si unul de olarie, specifice diverselor zone ale tarii. Mai multe detalii le puteti gasii pe site-ul lor oficial : http://www.muzeul-satului.ro/
Alaturi de Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, Mausoleul de la Marasesti si alte cateva monumente, Arcul de Triumf se afla printre monumentele de seama ale neamului romanesc care atesta participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial din partea Puterilor Aliantei; alaturi de alte monumente de pe teritoriul Bucurestiului, Arcul de Trimf a fost construit ca urmare a proclamarii Unirii.
Ne mai putem lauda cu inca 3 lucruri importante care fac din Bucuresti un oras european : Pasajul Basarab care a mai fluidizat traficul din capitala ; autobuzele de noapte care te mai scutesc de niste bani si nu in ultimul rand vestitele autobuze turistice dotate cu harti dar si ghid in limba engleza unde pretul unui bilet este de 25 de lei - un mod practic si sigur de a vedea vestita Casa Poporului, a doua ca marime dupa Pentagon. Cladirea a fost construita in timp record in perioada 1983 - 1989, si inca de la inaugurare a ramas cea mai controversata cladire din Romania. Pentru multi, Casa Poporului reprezinta un monument monstruos al comunismului, pentru altii insa este motiv de mandrie romaneasca. Palatul Parlamentului are 1100 de incaperi, dintre care 440 sunt birouri, peste 30 de sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sala de concerte si 2 parcari subterane. Toate materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti. Piatra, marmura si lemnul au fost aduse din toata tara, iar brocarturile, tapiseriile si covoarele au fost realizate special pentru incaperile cladirii
Unul din locurile pline de istorie care merita de asemenea vizitat este Caru’ cu Bere locul unde va puteti infrupta din cele mai gustoase bucate şi unde puteţi savura bere facută după o reţetă unică, originală din 1879. Restaurantul are si un mini muzeu de unde poti cumpara diverse suveniruri. Detalii pe acest site : http://www.carucubere.ro/en/homepage
Un alt ‘monument istoric’ al Bucurestiului este Hanul Manuc sau ‘ Hanul lui Manuc’ important obiectiv turistic, locul este si acum plin de restaurante si aici te poti infrupta cu renumitii mici 100 % romanesti.
Aflata in imediata apropiere a hanului, Curtea Veche este prima curte domneasca din Bucuresti, ea devenind nefuncțională după incendiul din 1718, care a distrus întregul București și după cutremurul din 1738.
Poti face o plimbare pe strada Lipscani. In trecut a fost una dintre cele mai importante artere comerciale bucureștene. Clădirile (multe dintre ele ridicate în stil neoclasic și neobaroc în sec. XIX) au fost naționalizate în 1948, iar în anii 1980, autoritățile comuniste au dat locuințele spre folosire tiganilor care le-au adus într-o stare avansată de degradare. Degradare zonei a continuat și după 1990, iar atmosfera din trecut a dispărut astăzi aproape în totalitate. Actualmente se efectuează lucrări de restaurare a zonei, care vor mai dura însă câțiva ani, iar sub pavajul străzii Lipscani au fost descoperite ruinele mai multor hanuri medievale. Din pacate, strada este inca in reabilitare, lucrarile dureaza si dureaza ...
Parcul Cismigiu situat vizavi de Primaria Capitalei este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Parcul a fost amenajt in stilul parcurilor englezesti. Numele parcului vine de la cismea.
Una dintre atractiile capitalei mai putin cunoscute turistilor o reprezinta Castelul lui Vlad Tepes. Castelul este mai putin cunoscut publicului, insa are un farmec aparte si atrage prin aspectul medieval. Castelul Vlad Tepes a fost construit in 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I si reproducea la scara mica castelul lui Vlad Tepes de la Poienari, din judetul Arges.Castelul a avut mai multe functii, fiind pe rand sediu pentru corpul de garda a unei unitati militare, dormitoare pentru muncitori si subunitate de jandarmi, care indeplinea si asigura paza la cateva banci din Capitala. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.
Casa Melik este cea mai veche cladire locuibila din Bucuresti care s-a pastrat in forma ei originala si adaposteste Muzeul Theodor Pallady. In acest muzeu vei gasi lucrari romanesti celebre, precum Lalele Rosii, Place Dauphin, portretele actritelor Marioara Voiculescu si Maria Ventura, lucrari de arta europeana si orientala sau piese de mobilier. Colectia expusa aici numara peste 1200 de piese atat ale artistilor romani, cat si ale celor straini. Publicul mai poate vedea piese de arta decorativa, sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, khmera, dar si sculptura renascentista italiana si franceza. Muzeul mai detine si o serie de peste 800 de desene, peisaje, nuduri, portrete si interioare, reprezentative pentru perioada pariziana a pictorului Theodor Pallady.
Hanul cu Tei este singurul han din Bucuresti care si-a pastrat intacta forma originala de la inceputul secolului XIX. Hanul cu Tei a fost construit in 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu si Stefan Popovici. Si astazi au ramas conservate, deasupra gangului de intrare, literele A.P. si S.P., initialele proprietarilor de atunci, dar si data la care a fost construit. In prezent, Hanul cu Tei adaposteste cea mai mare galerie de arta din Romania.
Ateneul Roman este una dintre emblemele Bucurestiului si reprezinta una dintre bijuteriile arhitectonice ale tarii. Ateneul a fost contruit in 1865, la initiativa unor personalitati marcante ale vietii culturale din Romania, printre care se numara Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu. Atat exteriorul, cat si interiorul Ateneului impresioneaza prin maretie si frumusete. Sala de spectacole are o capacitate de 600 de locuri si 52 de loje. Bolta salii Ateneului este decorata cu elemente zoo, fito si antropomorfe in relief aurit, care amintesc de basmele romanesti. Ceea ce impresioneaza insa la Ateneul Roman este fresca de 70 de metri pictata de Costin Petrescu si realizata deasupra lojelor.
Muzeul Taranului Roman este un alt loc istoric al Bucurestiului. Peste 90 000 de obiecte din ceramica, tesaturi, costume populare si icoane pot fi admirate aici. Acestea sunt asezate in functie de principalele zone din tara noastra si specificul lor. Este primul muzeu din Europa care a primit in anul 1996 distinctia Muzeul European al Anului. Tot aici, exista si un magazin de unde poti achizitiona suveniruri in specificul muzeului.
Palatul Mogosoaia este situat la circa 15 kilometri de Bucuresti. Complexul conține clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit. Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 120 de ani, trecând apoi în proprietatea familiei Bibescu.
Asta a fost incursiunea prin Bucuresti, locuri pe care le-am vizitat si revazut de cateva zeci de ori, locul unde ne-am intalnit vechii prieteni asa cum se cuvine la o 'balaceala' si un gratar.
Bucuresti o sa imi lipsesti, la fel ca si oamenii dragi care ma asteapta acolo...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu