marți, 8 iunie 2010

Jurnal de Madrid : Toledo - orasul sufletului meu

Prima impresie despre Madrid: un oras mult prea zgomotos pentru oamenii obisnuiti cu viata intr-un oras precum Bordeaux, unde pasarile te trezesc de dimineata cu trilurile lor si unde  iti regasesti optimismul si energia de care ai nevoie pentru toata ziua.
Pana si Yann Tiersen ti se pare prea zgomotos in Bordeaux.
Sa revenim totusi la Spania pentru ca despre Spania voi vorbi.
In prima zi in Spania am vizitat Toledo, un oras situat la 70 de kilometri de Madrid, capitala provinciei Toledo, declarat Monument National de statul spaniol si inscris inca din anul 1986 in Patrimoniul Cultural Mondial Unesco - este o cetate-muzeu ce se intinde pe o suprafata foarte mare.
Prima oprire a fost la  Santa Iglesia Catedral Primada, avand placerea de a-l vizita cu doar 7 euro.
Aici se gasesc: Capela Los Reyes Nuevos, Capela El  Transparente, Capela Sfantul Santiago, Capela Sfantul Ildephonsus, Capela Sfantul Blas, sanctuarul unde sunt pictati in ulei toti cardinalii care au slujit comunitatii religioase din Toledo, Capela Mozarabic, Capela Descension, camera cu comori pastrate inca din anul 1515, comori care reprezinta vesminte si obiecte bisericesti.
Am coborat pe stradute pentru un tur al orasului vizitand Castelul de San Servando,  Manastirea San Juan de los Reyes, Muzeul-Spital Santa Cruz, Sinagoga de Transito, Spitalul de Tavera, Biserica Santiago de Arrabal, Biserica de Santo Tome, Cristul Luminii, Moscheea de Tornerias, Alcazar, Poarta Soarelui, Poarta Noua de Bisagra, Poarta Veche de Bisagra, Poarta Cambron San Roman, Schitul Cristului de la Vega, Podul din Alcantara, Podul din San Martin, Posada de la Hermandad, Poarta Vado, Teatrul Rojas, Piata de Zocodover, Manastirea San Domingo, Circul Roman, Casa Temple fosta proprietate a Ordinul Templierilor, Turnul din Almofala, Palatul din Amusco, Palatul Arhiepiscopal, Manastirea San Pedro Martir, Manastirea Madre de Dios (chiar am si exclamat Madre de Dios !!!).
Daca faci un tur al orasului cu masina constati ca strazile sunt extrem de inguste cu suisuri si coborasuri, foarte putine locuri de parcare, foarte aglomerat datorita turistilor. Locuitorii de aici traiesc, practic, din turism.
Ce mi s-a mai parut interesant, pregatirea orasului pentru fiesta “Corpus Christi” cu flori si covoare, un festival aparut in anul 1342 si este una din cele mai importante sarbatori pentru care Toledo se “imbraca” de sarbatoare. 
Sunt multe de spus despre Toledo…; pentru mine, este pe primul loc, ca oras turistic vizitat, este ceva magnific, greu de descris in cuvinte, dar va ramane voua sa-i simtiti fumusetea, bogatia, istoria, cultura sub propriile talpi.

Hasta luego !

Un comentariu: