joi, 10 iunie 2010

Jurnal de Madrid- Madrid-ul in toata splendoarea lui

Madrid este construit pe ruinele unui fort maur care se numea Magerit, iar orasul a devenit capitala in anul 1561, pe timpul lui Philip al II-lea al Spaniei. Este un oras infloritor ce rivalizeaza cu Barcelona.
Ce as mai putea spune de Madrid : aici se gasesc foarte multi romani, nu stiu numarul lor exact, insa limba vorbita de ei se numeste “romaniola” (romana si spaniola).
Prima oprire in Madrid  a fost Plaza de Toros.
Construita in anul 1929 si inaugurata in 1931, Plaza de Toros Monumental de Las Ventas este cea mai importanta arena pentru coride din Spania si a treia din lume, dupa cele din Mexico si Valencia (Venezuela).
Arena are un diametru de 60 m si o capacitate de 25.000 de locuri.
Cat am stat in Spania am vazut si eu la televizor o corida, nu mi se pare deloc interesant faptul ca efectiv isi bat joc de bietele animale, dar, ma rog, daca asa cere traditia…
Dupa ce am facut cateva poze in Plaza de Toros, am mers pe jos spre Parcul Retiro.
Parcul Retiro este cel mai vechi si reprezentativ spatiu din Madrid destinat activitatilor de recreere. Numele parcului a fost imprumutat de la palatul regelui Felipe al IV-lea, ridicat pe acest loc in sec XVII ca refugiu pentru familia regala.
Parcul Retiro este unul dintre obiectivele importante din zona centrala a capitalei spaniole, fiind pozitionat in apropiere de Muzeul Prado, de Puerta de Alcala, de Muzeul Regina Sofia si de alte edificii valoroase.
Imbinarea armonioasa dintre vegetatie si apa ii confera un aspect natural in timp ce sculpturile, monumentele si obiectivele cu arhitectura speciala ii dau o nota eleganta si romantica.
La scurta vreme dupa ce ati patruns in interior pe intrarea din nord veti fi intampinati de lac si de minunatul monumentul ridicat in cinstea Regelui Alfonso al XII-lea in anul 1922.
Mergand mai departe, daca sunteti interesati de cultura puteti vizita "El Palacio de Cristal", o constructie din anul 1887 ce gazduieste ocazional diferite expozitii, si Palatul Velasquez ridicat in stil neoclasic in aceeasi perioada.
De asemenea aveti posibilitatea de a vizita "Museo del Ejercito" si "Cason del Buen Retiro", singurele edificii care au facut parte din vechiul palat pastrate ca prin minune pana in zilele noastre.
Primul muzeu cuprinde piese ce releva istoria armatei spaniole. Cele mai valoroase componente sunt sabia lui El Cid si crucea pe care Cristofor Columb a luat-o cu el in Lumea Noua, care desi nu se incadreaza in specificul muzeului are o importanta deosebita. Muzeul "Cason del Buen Retiro" se mandreste cu o colectie de picturi din sec. XIX si XX.
Dupa iesirea din Parcul Retiro, la cativa pasi este Muzeul Prado, care se afla intr-o cladire construita in timpul lui Carol al II-lea care dorea ca Madridul sa devina monumental. Este un muzeu si o galerie de arta ce cuprinde dintre cele mai interesante colectii de arta europeana din secolul al XIV- lea si pana la inceputul secolului al XIX- lea. A fost fondat ca un muzeu de pictura si sculptura, insa gazduieste si o importanta colectie de peste 5000 de desene, 2000 de afise, 100 de monede si aproape 2000 de obiecte decorative si lucari de arta. Aici se afla cele mai importante colectii de lucrari ale spaniolilor: Francisco Goya, Diego Velazquez, Hieronymus Bosch, insa expune si o colectie ale artistilor El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Titian, Bartolome Esteban Murillo.
Despre Prado sunt multe de spus asa ca o sa revin cu un articol intreg dedicat lui.
Dupa ce ne-am odihnit picioarele pe o banca de piatra din fata muzeului, am pornit pe jos spre Fantana Cibelei.
Fantana Cibelei este unul dintre simbolurile veritabile ale orasului Madrid. Construirea ei a fost decretata de regele Carol al III-lea, la sfarsitul sec. XVIII. Realizata de arhitectul Ventura Rodríguez, fantana este sculptata in marmura si o reprezinta pe zeita Cibele, zeita fertilitatii, pe tron, intr-un car tras de lei, tinand in maini sceptrul si cheile orasului Madrid. Fantana a fost la inceput amplasata in Paseo de Recoletos, iar in piata delimitata de aceasta se sarbatoreau marile victorii ale echipei de fotbal Real Madrid.
In 1895, primaria a decis mutarea statuii in piata care ii poarta numele astazi. Acest ansamblu sculptural de 8 m inaltime, cu un diametru de 32 de m, este inconjurat de numeroase edificii importante, precum Banca Nationala a Spaniei, Palatul Buenavista, Palatul Linares (astazi Casa de América) si Palatul Comunicatiilor.
Am intrat la metrou si ne-am indreptat spre Plaza De Sol care  este cea mai populara si comerciala zona din orasul vechi. In trecut era o poarta a orasului cu un soare desenat pe aceasta, de unde si numele, in prezent piata fiind faimoasa pentru ca reprezinta nodul drumurilor nationale. Placa de pe pavaj din fata vechiului Oficiu Postal marcand kilometrul 0. Am mers pe jos pana la ultima destinatie fiind Plaza de Mayor.
Plaza Mayor a fost construita in 1619 de catre arhitectul Juan Gómez de Mora, pe locul unei vechi piete din sec. XV, unde se organizau coride, carnavaluri, festivaluri si o multime de alte ceremonii, incluzand si procese ale celebrei Inchizitii. Astazi, aceasta piata adaposteste oficiul de turism, cladiri ale guvernului si numeroase terase si cafenele.
Ne-am oprit pentru cina  la “ La Carboneria” unde am baut o bere traditionala spaniola si am mancat “jambon (hamon) iberico”, “tortilla patata”, “babitas con jambon”, “lacon”, si “chiorizo al vino”, caracatita cu boia stinsa cu un vin alb cu apa minerala dulce.
A treia zi a inceput cu un ospat pe cinste la restaurantul Dinastia situat in Centrul Rivas. Pentru un meniu de 9.50 euro mananci pe saturate.
Aici am degustat o multime de mancaruri de la scoici, calamar, sepie, creveti, fructe de mare, salate exotice, sushi, legume grill si multe altele. Este interesant faptul ca aici totul se prepara in fata ta, poti alege ca legumele si carnea sa fie preparate la gratar, sau sa fie fierte si preparate cu diferite sosuri de la dulce-acrisor pana la extra picant.
Dupa o masa asa de copioasa, am continuat vizita principalelor atractii turistice ale Madrid-ului.
Prima oprire a fost  Palatul Regal care gazduieste intre peretii cladirii o colectie fantastica de picture (Goya, Velazquez, Caravaggio), sculpturi, mobilier, tapiterii, instrumente muzicale, portelan, argintarie si medalii. In incinta sa se intalneste Farmacia Regala, Libraria si Armura Regala.
In fata Palatului Regal se afla Plaza Oriente, o piata superba cu o statuie ecvestra a lui Filip al IV-lea. Palatul Regal avea initial acelasi nume cu piata, Palacio Oriente, sau Palatul de Est. Statui ce infatiseaza diverse regine ale Spaniei se gasesc peste tot in piata. Ideea a fost ca aceste statui sa fie plasate pe acoperisul palatului dar erau prea grele si s-a hotarat sa fie plasate in piata in fata palatului.
Catedrala Nuestra Senora de la Almudena este situata in proximitatea Palatului Regal. Din aceasta locatie, ne putem bucura de o panorama superba a Madrid-ului. La originea acestui proiect se afla dorinta regelui Alfonso al II-lea de a oferi primei sale sotii, Maria de la Mercedes, decedata la 18 ani, o sculptura maiestuoasa. Constructia catedralei a inceput astfel in anul 1879, nefiind terminata decat in 1992. Stilul neo-baroc al fatadei contrasteaza cu interiorul neo-gotic, dar acest lucru nu impiedica ca ansamblul sa se remarce printr-o frumoasa armonie.Un portret al Fecioarei de la Almudena, datand din sec. XVI si o colectie impresionanta de arta sacra ii vor fascina pe cei in cautare de spiritualitate.
Pentru ca era foarte cald, am facut o scurta oprire  in Campo del Moro, un parc foarte mare care se intinde de la Rio Manzanares pana la Palatul Regal. De pe gazonul verde de la intrarea in parc, te poti bucura de o priveliste superba, neobturata asupra palatului.
Dupa ce am stat la umbra am pornit pe jos spre urmatoarea destinatie Principe Pio.E drept ca am mers ceva pe jos, dar a meritat.
Principe Pio este un centru comercial intr-o fosta gara numita Estacion del Norte.Aici se face legatura intre principalele linii de metrou ale Madridului cu trenurile care duc in afara orasului.
Este un complex situat pe 3 etaje care gazduieste 8 sali de cinematograf, magazine, cafenele, restaurante, cluburi de noapte si multe altele.
Nu este cel mai mare centru comercial al Madrid-ului, cele mai mari centre aflandu-se, ca in orice mare oras, in afara orasului.
Dupa o scurta partida de shopping, ne indreptam cu pasi grabiti spre Templo de Debod. Un templu egiptean inchinat lui Amon de Debod, aflat in unul din cele mai frumoase parcuri din Madrid.
Ne-am relaxat picioarele pentru o ora intr-un aparat de masaj si apoi pornim spre urmatoarea destinatie Chinchon.
A +

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu