duminică, 1 aprilie 2012

Citadela Blaye si satul Bourg

Dupa 45 de minute de mers pe autostrada pe un soare care parca ne duce cu gandul la o zi  de vara, am ajuns si la Blaye. Un oras cu stradute intortochiate si unde ai neaparata nevoie de un gps si de o masina mai mica (norocul nostru).
Citadela Blaye domina estuarul Gironde si a fost construita de Vauban intre anii 1686-1689 pentru a proteja Bordeaux-ul de vapoare inamice. Vauban constuieste inca doua fortarete : Fort Pâté  si  Girondeet Fort Médoc.
Inca din 2008 citadela Blaye este inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO. In fiecare zi va sunt propuse cateva vizite in subsolul citadelei. Pretul unui bilet este de 5 euro de persoana iar durata vizitei este de circa o ora.  Dupa o ora “ umpluta” de legende care mai de care mai controversate despre Vauban, ne-am indreptat spre satucul Bourg.  Daca doriti sa vizitati doar citadela intrarea este gratuita. Aici gasiti numeroase muzee dar si mici magazine cu suveniruri. 
Peisajul intre Blaye si Bourg e mirific, incununat cu vita de vie si castele, dar si cu o priveliste minunata spre estuarul Gironde. 
Ajunsi in centrul Bourgului mi-a captat atentia “Le lavoir“  adica pe romaneste “Spalatoria publica”. Spalatoria a  fost construita in anul 1828 de catre arhitectul Robert pentru a usura cat mai mult munca femeilor din Bourg. In secolul al XIX lea spalatoria devine locul cel mai populat de catre femei dar si locul unde se discutau diverse probleme cotidiene. De aceea barbatii din Bourg spuneau despre spalatorie mai in gluma mai in serios, ca aici este ”La chambre des députées”. In Bourg mai gasesti si o casa de vinuri ” Cotes de Bourg ” ; un muzeu eco ; galerii de arta si sali de expozitie ; castelul Citadelle dar si un camping dotat cu piscina care se afla exact pe estuarul fluviului Dordogne. Ne-am luat pranzul pe malul fluviului Dordogne intr-un cadru extrem de romantic, inconjurati de vaporase pregatite parca pentru zilele insorite de vara.
Mi-a placut mai mult  satucul  Bourg decat citadela Blaye, care seamana aproape perfect cu cetatea de la Alba Iulia.

Pe curand cu noi aventuri !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu