luni, 20 iunie 2011

Futuroscope - Incursiune in lumea virtuala (ziua 1)

            Am petrecut un week-end de vis la Poitiers, la parcul european al imaginilor in miscare,  Futuroscope. Parcul a fost deschis in 1987 ca urmare a unui proiect al imaginatiei unui politician local, atragand anual mai multe milioane de vizitatori. Orice fel de tehnologie vizuala care se poate imagina se gaseste aici gratie tehnologiei IMAX : ecrane inalte de 7 etaje, de 900 m2, un ‘covor magic’, un ecran de apa,  sali cu scaune ce simuleaza miscarile de pe ecran, o sala de dans … cu roboti, proiectii 3D  si  4D care te prind in actiunile lor,  si ultima gaselnita, o gradina-robot interactiva, iar seara  spectacol de lasare si apa.
            Parcul este dedicat in mare parte adolescentilor si adultilor, mai putin copiilor, insa exista si un loc pentru ei - ‘Le monde des enfants’.
 Dupa 4 ore de mers si dupa un popas pentru o mica gustare de 20 de minute, am ajuns sambata la Futuroscope. In speranta ca vom avea 2 zile pentru a vizita parcul, deci,  timp suficient pentru a vedea toate ‘minunile’ oferite de parc, ne-am indreptat cu pasi grabiti dar si cu o curiozitate nemarginita catre prima din cele peste 23 de atractii ale parcului:
 1. ‘Les Animaux du Futuroscope’ - imbarcati intr-un safari interactiv in viitor, locul unde ne puteam juca timp de 10 minute cu micile animalute ale viitorului.

2. ‘La Vienne Dynamique’ - am avut parte de o aventura turistica extrem de agitata timp de 20 de minute, in prima faza un joc de lasare si apa, iar in a doua parte scaune care simuleaza miscarile de pe ecran cum ar fi : efecte de viteza, ploaie, vant, miros.

3. ‘Chocs Cosmique’ - sub un dom imens am participat la o explorare de spatiu spectaculoasa timp de 23 de minute cu comentarii ale actorului Lorant Deutsch. Prin timp si spatiu am descoperit coliziunile cosmice care a modelat universul.  Aici se afla expus si o bucata de 360 de kg din meteoritul Canyon Diablo.

4. ‘Voyageurs du Ciel et de la Mer’ - timp de 20 de minute in fata a 2 ecrane de peste 700 de metrii patrati unul aflat in fata si celelalt sub picioarele noastre, am explorat, parca pe viu, lumea pasarilor si a animalelor marine.

5. ‘Le monde de enfants’ - o lume a copiilor dar si a adultilor inca copii… o lume plina de senzatii.

 6. ‘Coup de Foudre a Pizza Hill’ - la bordul unui simulator am ‘trait’ timp de 5 minute cea mai dinamica aventura din parc. Nu este recomandata cardiacilor.

Am facut o mica pauza de jumatate de ora sa luam masa la restaurantul ‘Le Lac’ unde am avut parte de o priveliste minunata asupra lacului si ansamblului de jocuri acvatice aferente acestuia.

Urmatoarea oprire a fost la ‘Les astromouches’, atractia cu numarul 7 din parc. Alaturi de cele 3 musculite astronaut: Nat, IQ si Scooter, am retrait timp de 40 de minute, in format 3D primii pasi ai omului pe Luna dar si aventura la bordul navei Apollo 11.

8. ‘Illusions magique’ - un uimitor spectacol de magie creat de Bertran Lotth. Aflat pe scena, iluzionistul te duce printr-un labirint al imaginatiei timp de 20 de minute, creand emotie, rasete si chiar mirare.

9. ‘Le 8e Continent’ - participam alaturi de 2 oameni de stiinta la distrugerea deseurilor adunate in marile si oceanele lumii, pe un scuter si inarmati cu un pistol cu laser.

10. ‘EcoDingo’ - la carma unei nave verzi timp de 5 minute avem parte de foarte multa adrenalina. Socuri puncate de imagini si obstacole neasteptate.

11. ‘Cyber Avenue’ - aici avem parte de peste 60 de jocuri pentru adulti si copii. Majoritatea jocurilor fiind cu plata, respctiv 2 euro un jeton.

12. ‘La Gyrotour’  profitam de o panorama a parcului la 45 de metrii inaltime.

13. ‘Louisiane’ - plonjam timp de 25 de minute, in inima unei regiuni pe cat de frumoase pe atat de vulnerabile, Louisiana. Pe un ecran inalt cat un imobil de 7 etaje ramanem uimiti de cat de devastator a fost uraganul Katrina.

14. ‘Ma maison pour agir’ - proiectat dupa o idee a lui Michel Bridge descoperim un ansamblu de solutii pentru a reduce consumul de energie si emisiile de gaz cu efect de sera. La intare gasim un vehicul electric special construit pentru a evita blocajele in trafic si de a parca cu usurinta.

            Ne-am reunit grupul pentru a cina la unul din restaurantele din apropierea parcului, urmand ca la 22h45 sa avem parte de un spectacol nocturn ‘Le mystere de la note bleue’ semnat de Yves Pepin.
            Ne indreptam obositi spre hotel, am avut parte de o zi superba la Futuroscope, nerabdatori sa descoperim a doua zi urmatoarele atractii. Am adormit cu gandul la farmecul pe care-l are totusi realitatea virtuala.

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu