luni, 30 august 2010

Week-end la Bayonne

Cauti locuri in care sa afli mai multe despre cultura basca?
Iata un oras care trebuie neaparat vizitat, Bayonne supranumit si “Capitala culturala a Tarii Bascilor”, locul unde se imbina orasul medieval cu peisajul urban intr-o exceptionala armonie.Un oras mirific situat aproape de granita cu Spania, aici vorbindu-se o combinatie de occitana si basca. Ce este occitana? Ei bine am dat o cautare mai amanuntita si am descoperit ca este de fapt “ limba oc” care are la origine limba romanica, vorbita in deosebi in nordul Spaniei, in nord-vestul Italiei si in sudul Frantei (aici fiind o limba minoritara).
Sunt multe de vazut in acest oras, dar, pentru ca, cultura e la ea acasa sa nu uitam sa reamintim Muzeul Bonnat care trebuie neaparat punctat, mai ales pentru iubitorii de arta.Aici se gasesc  peste 3000 de opere (printre care se numara Rubens, El Greco, Ingres) biletul fiind de 5,50 euro; daca doresti insa sa vizitezi si Muzeul Basque si Muzeul de istorie Bayonne, pretul este de  9 euro pentru toate trei.
Ce mi s-a mai parut de asemenea interesant, este faptul ca in  Bayonne se face cel mai bun jambon din lume (degeaba se lauda spaniolii ca al lor este cel  mai bun).
Alte delicatese culinare cunoscute : branza de oaie, ciocolata (care se produce aici inca din secolul al 17 lea, Bayonne fiind numita si capitala ciocolatei) si sarea care da un gust deosebit jambonului de Bayonne (extrasa din bazinul Adour, astazi producandu-se peste 16 tipuri de sare).
Pentru ca aici se imbina culturile celor 2 tari Franta si respectiv Spania, ce puteau sa ia de la spanioli decat renumita corida (se tine in fiecare an in arena Bereau, numai in perioada iulie- septembrie).
Alte locuri de vizitat in Bayonne : Castelul Caradoc, Castelul Neuf, Turnul cu ceas, podul St-Spirit, Catedrala Sfanta Maria (face parte din patrimoniu UNESCO- stil gotic), Gradina botanica ce cuprinde peste 1000 de specii de flora japoneza incluzand si o padure de bambus in miniatura.
Daca doresti si o excursie la ocean iti recomand oraselul Anglet.Poti sa iei autobuzul C din Bayonne care te duce direct in fata primariei Anglet. Aici ai cateva plaje intinse pe 4 kilometri, cea mai cunoscuta fiind "Plage des Cavaliers", unde se organizeaza numeroase competitii de surfing, insa ca si la Lacanau, inotatul este extrem de periculos datorita curentilor foarte puternici.
Revenind la Bayonne daca ramai seara sa hoinaresti pe strazi, remarci o ambianta minunata pe strada  Cordeliers, unde orchestra Harmonie Bayonnaise, imbina muzica jazz si pop cu cea traditional basca, intr-un local unde bauturile ieftine si muzica de buna calitate e la ea acasa.
Inca un oras care merita vazut mai ales ca un week-end este mai mult decat suficient.


A+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu