vineri, 23 iulie 2010

Chateau Luchey-Halde

Ieri am fost invitati la : "'celebration du Laboratoire de l'Integration du Materiau au Systeme- IMS  ".  Receptia a avut loc intr-un superb castel "Château Luchey-Halde" situat in interiorul aglomeratiei Bordeaux, in prestigioasa zona Pessac-Leognan. Castelul  mosteneste direct  traditia foarte veche a vinului de Bordeaux.
In epoca romana viile de la Luchey-Halde au fost plantate in jurul orasului istoric.
De-a lungul secolelor, calitatea locala precum si reputatia de excelenta a vinului Greves au permis terenurilor ce apartin de Luchey-Halde sa fie protejate intens.
Casa nobila de Luchey si de Saint-Angel (nume dat alta data la Halde) figureaza in carta lui Cassini realizata in 1760.
Castelul Luchey-Halde beneficiaza de un teren excelent format de-a lungul milioanelor de ani prin variatiile litoralului oceanic si aluviunilor fluviului Garonne.
Acest teren se intinde pe 3 parcele ingropate in argila.Acesta ofera atuurile esentiale pentru cultura viei printr-o buna expunere la soare si un drenaj natural datorat pantelor line.
Castel Luchey-Halde dispune de instalatii moderne si performante construite in anul 2002.A fost implementata alaturi de manastirea antica si de pivnitele boltite din secolul 18.Ansamblul arhitectural contemporan, regrupeaza o camera de fermentatie circulara semi-ingropata, camere de depozitare subterane si birourile domeniului.
Elaborarea vinului Luchey-Halde reuneste practicile traditionale cu tehnologiile cele mai actuale.  Conduita viei privilegiaza tehnicile culturale care conduc la productia de struguri apti in a obtine un mare vin (respectul aromelor,calitatea culorii, finetea, parfumul strugurilor, echilibrul taninului).
Am facut un tur al domeniului de 29 hectare dintre care suprafata viticola 23 de hectare, existand o densitate a plantatiei de 8300 de vite per hectar.Avem de-a face atat cu vin rosu cat si alb.
Vinul rosu domina cu 19 hectare fiind reprezentat de Cabernet Sauvignon in proportie de 55 %, Merlot 35 %, Petit Verdot 5 % si Cabernet Franc 5 %. Productia efectiva de vin are un randament de aproximativ 30-45 hectolitri pe hectar. Vinurile rosii  Luchey-Halde au un miros puternic si aroma de fruct  (cirese, mure, afine) cu note fumurii si piscarete.
Vinul alb desi in minoritate (4 hectare) se ridica la nivelul vinului rosu. Cele aproximativ 4 hectare dau 120-160 hectolitri de vin dintre care 55 % Sauvignon, iar restul Semillon. Vinurile albe sunt foarte intense cu note fructate si exotice in tineretea lor, fiind in acelasi  timp ravisante si racoritoare cu finalitate frumoasa.
Dupa vizita intreprinsa pe domeniu am degutat una din primele sticle de vin rosu produs aici in anul 2002, comercializat acum la pretul de 25 de euro sticla.
Vinul a fost perfect ales pentru aceasta seara impreuna cu un gratar specific francez.
Ambianta a fost placuta, printre vorbe, pahare de bere, punch, vin si racoritoare,  mancare din belsug, participantii s-au destins si cu un turneu de petanque.
Petrecerea s-a terminat tarziu, pentru unii poate continua si acum…
A+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu