luni, 17 mai 2010

Expozitia 'Left Behind' de Jim Shaw organizata la Muzeul de Arta Contemporana

Seara muzeelor m-a impresionat foarte mult. Am vizitat 3 muzee importante din Bordeaux si zic eu ca sunt si reprezentative pentru Franta. Cei drept intr-o mai mica masura, fata de muzeul Louvre, unde iti trebuie cateva zile sa il vizitezi asa cum se cuvine aici in cateva ore bune reusesti  sa vizitezi. Si aici ca si la Louvre, arta e la ea acasa ca sa zicem asa, de la tablouri ale renumitilor artisti internationali ca Rubens, Van Dick, recunosc ca nu ma prea pricep la arta, dar pot spune ca acesti pictori ma impresioneaza in mod profund prin tablourile de dimensiuni extrem de mari si portretele realizate cu o claritate extraordinara care te duc cu gandul la un photoshop al zilelor noastre.
Musee de Beaux-Arts are una din cele mai vechi picturi realizate in anul 1469 intitulata The Virgin of Pity, de Hans Clot, care arata  expresia stilului  al primei scoli de pictura din Scandinavia.
O alta capodopera impresionanta prin dimensiune, este reprezentata de scoala din Bordeaux, care prezinta vechiul port Bordeaux, unul din primele porturi ale Frantei, pictura lui Lacour - tatal din anul 1806.
Incepand cu secolul IV si terminand cu secolul XX in muzeu apar nume de rezonanta in pictura internationala cum ar fi : Jean- Baptist Simeon Chardin, Hans Clot, Delacroix, Rubens, Van Dick, Lawrence si multi altii.
Cel de-al 2-lea muzeu, Musee des Arts Decoratifs, prezinta viata incepand cu secolul 17 si pana in zilele noastre, asa cum a evoluat. La ultimul etaj al muzeului se prezinta si viata anilor 80, care a fost imbunatatita treptat  de aparate de uz caznic si de evolutia modei.
Ultimul muzeu care mi-a captat atentia in mod deosebit a fost Musee d'Art Contemporain si in special expozitia renumitului artist californian Jim Shaw.
Pictura, desen, sculptura, video si performanta, sunt toate suporturile folosite de artistul, Jim Shaw inca  de la sfârşitul anilor '70, contribuind la o viziune enciclopedica asupra lumii si a vietii.
Jim Shaw este o figură atipică în lumea artei californiene, împărtăşind cu Paul McCarthy şi Mike Kelley o dorinta similara pentru a produce o opera vizuală captivantă care vizează explorarea partii  întunecate a psihicului american.
Dimensiunile picturilor extraordinare  fac apel la o aducere  aminte la secolulul 19 si la picturile academice.
Pe aceste decoruri pictate, motivele adăugate sunt inspirate de "cut-up"-uri, tehnica utilizată de către scriitorul William Burroughs.
Jim Shaw reuseste sa faca desene iconografice şi suprastraturi vizuale (de la captare la hyper realism, prin schema de ilustrare) şi ne aruncă într-o naraţiune sălbatica şi saturată de  lume cum ar fi: simboluri iconice ale culturii americane, istoria a artei moderne, simboluri de consumism, de imagini biblice, de filme gen benzi desenate, de politica şi de personalităţi media...
Denaturarea datelor, precum şi fragmentarea şi  multiplicarea lor  susţine impresia de delict el dezvoltand astfel o formă narativă discontinua.
Împreună cu alti artisti el  realizeaza obiecte şi lucrări legate de credinţa in diferite secte si religii.
Expozitia  prezentata la CAPC in Bordeaux are un nou organism de lucrări intitulate “Left Behind”.
Left Behind prezinta o serie de  treceri de la capitalism la moda veche, de mici si mari dimensiuni care au fost  realizate începând cu sfârşitul anilor '70 si terminand cu regimul Bush Jr, lucrari realizate in cei peste 30 de ani de munca.
In una din lucrari ii prezinta pe toti presedintii Americii dar si ironii in ceea ce priveste terorismul, facand referire si la Osama Bin Laden.
Mai multe detalii despre lucrarile sale le gasiti si pe acest site: 

A+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu