miercuri, 26 mai 2010

Saint Emilion intre legenda si adevar

Intr-o zi  de mai 24, cand macii tocmai inflorisera, am ajuns in Saint Emilion, pe malul fluviului Dordogne in Aquitaine, France. In afara cladirii garii si a unor depozite de vin, nu prea era nimic in jur. Tocmai ma intrebam cum imi voi petrece ziua, cand zaresc un panou pe care era scris "spre Saint-Emilion 1Km" .
Inaintez pe sosea, si in jurul meu nu vad decat vii, cu butucii lor frumos aliniati, fara o frunza vesteda, unii mai inalti altii mai scunzi. Pierduta in gandurile mele despre vie si vin, nu realizez cand am ajuns in "la place des restaurants", hotarul in care masinile, locurile de parcare si butucii de vie traiesc in armonie. Aici incepe de fapt Saint Emilion.
Urc pe strazi inguste, pietruite, marginite fie de zidurile ocru ale caselor sau curtilor, fie de tigla rosie a acoperisurilor cladirilor din fata, caci sistematizarea medievala a dorit ca asezarea sa pastreze forma unui amfiteatru roman.
Imi dau seama ca pentru cei 27 Km patrati de muzeu in aer liber imi trebuie cel putin o harta. Si de unde mi-as putea-o procura daca nu de la Oficiul de Turism care este tot timpul deschis turistilor?
Dupa ce culeg un brat de pliante si brosuri, incerc sa ghicesc ce program de vizita sa-mi aleg. Hotarasc pentru un tur cu ghid. Este ora pranzului si pana la inceperea turului am timp sa-mi potolesc foamea. Aleg unul din restaurantele din "la place du marche" si optez pentru "le plat du jour" si un pahar de vin rosu. Nu exista un tip de vin  de Saint Emilion, exista mai multe, de tip Merlot, Cabernet Franc sau Cabernet Sauvignon. Deosebirile sunt subtile, vinurile noi prezentand arome de coacaze, mura, vanilie sau paine parjita, iar cele vechi de piele sau vanat. Cat despre "le jambon a l'ancienne" care mi-a fost adus, imaginati-va un borcan de sticla cu capac legat cu sarma, ca cele in care bunica isi tinea gemurile si dulceturile, in care se amesteca jambon taiat bucatele, andive si un sos cremos, dat la cuptor si servit cu salata verde.
Se zice ca, prin secolul VIII, un om a cazut victima unor teribile injustii. Nu a fost si nu este singurul, el insa a raspuns cu bunatate dusmanilor si i-a iertat. Asa a devenit sfant, Sfantul Emilion. Dar mai inainte s-a facut calugar iar spre sfarsitul vietii s-a retras in padurile din Combes care acopereau actuala asezare si a infiintat un ermitaj.
Turul incepe cu Biserica Colegiala, remarcabila pentru orga sa. In cadrul ei a functionat o manastire infiintata ca sa "readuca rigoare in obiceiurile vietii religioase". De pe meterezele donjonul "Chateau de Roi", singurul ramas intact in Gironde, se poate admira toata regiunea si se pot face cele mai artistice fotografii. Incercand sa-mi conturez in minte silueta clopotarului, urc in Clopotnita Bisericii Monolite inalta de 133 metri si avand o scara interioara foarte stramta cu trepte inalte. Turul continua cu monumentele troglodite, ermitajul cel mai vechi dintre ele, osuarul, catacombele si Biserica Monolita. Biserica se numeste astfel pentru ca a fost sapata in piatra. De altfel exista aproximativ 70 ha de galerii subterane. Tot acest marsupiu imens adaposteste nu numai crame dar si cateva muzee.
Ghidul a marcat inceputul vizitei prin a ne reaminti ca atat orasul cat si vinul si peisajul regiunii sunt inscrise in patrimoniul UNESCO. Saint Emilion are o populatie de 2444 de locuitori, compusa din 9 asezari viticole, careia iau fost acordate "libertes et libre coutumes".La drumul de intoarcere nu ma pot impiedica sa nu ma gandesc la Saint Emilion care si-a iertat dusmanul si la zicala romanesca ca omul sfinteste locul.
Ce tine de legenda din Saint Emilion este o piatra din biserica de sub oras, care este facatoare de minuni, legenda spune ca orice femeie infertila care se pune pe acea piatra, devine fertila, la oficiul de turism anuntandu-se in timp, o gramada de femei care au putut avea copii, ceea ce confirma ca legenda nu e numai legenda.
Ce mi s-a mai parut extrem de interesant si asta pentru ca am o ''sete'' de a citi despre fiecare calatorie pe care o intreprind cu sotul meu, este faptul ca inca din 1906 exista tunuri anti-grindina, care sa protejeze vita de vie. Nu degeaba vinul de Saint Emilion este unul din cele mai nobile si scumpe vinuri din lume.
Ca si costuri un bilet spre Saint  Emilion din Bordeaux, costa in jur de 10 euro de persoana si durata  este de aproximativ o ora.
Franta e o tare superba si merita vazuta are tot felul de locuri care ar trebui punctate de orice turist si nu ma refer la eternul Paris.
Saptamana viitoare voi avea o excursie de o saptamana la Madrid si prin imprejurimile lui.Abia astept sa vizitez muzeul Prado, si cele 15 minuni ale muzeului.
Sper ca Madridul sa imi lase o impresie placuta asupra oraselor mari, aglomerate.Eu sunt o iubitoare de orasele mai mici si mai putin zgomotoase.
A+

luni, 17 mai 2010

Expozitia 'Left Behind' de Jim Shaw organizata la Muzeul de Arta Contemporana

Seara muzeelor m-a impresionat foarte mult. Am vizitat 3 muzee importante din Bordeaux si zic eu ca sunt si reprezentative pentru Franta. Cei drept intr-o mai mica masura, fata de muzeul Louvre, unde iti trebuie cateva zile sa il vizitezi asa cum se cuvine aici in cateva ore bune reusesti  sa vizitezi. Si aici ca si la Louvre, arta e la ea acasa ca sa zicem asa, de la tablouri ale renumitilor artisti internationali ca Rubens, Van Dick, recunosc ca nu ma prea pricep la arta, dar pot spune ca acesti pictori ma impresioneaza in mod profund prin tablourile de dimensiuni extrem de mari si portretele realizate cu o claritate extraordinara care te duc cu gandul la un photoshop al zilelor noastre.
Musee de Beaux-Arts are una din cele mai vechi picturi realizate in anul 1469 intitulata The Virgin of Pity, de Hans Clot, care arata  expresia stilului  al primei scoli de pictura din Scandinavia.
O alta capodopera impresionanta prin dimensiune, este reprezentata de scoala din Bordeaux, care prezinta vechiul port Bordeaux, unul din primele porturi ale Frantei, pictura lui Lacour - tatal din anul 1806.
Incepand cu secolul IV si terminand cu secolul XX in muzeu apar nume de rezonanta in pictura internationala cum ar fi : Jean- Baptist Simeon Chardin, Hans Clot, Delacroix, Rubens, Van Dick, Lawrence si multi altii.
Cel de-al 2-lea muzeu, Musee des Arts Decoratifs, prezinta viata incepand cu secolul 17 si pana in zilele noastre, asa cum a evoluat. La ultimul etaj al muzeului se prezinta si viata anilor 80, care a fost imbunatatita treptat  de aparate de uz caznic si de evolutia modei.
Ultimul muzeu care mi-a captat atentia in mod deosebit a fost Musee d'Art Contemporain si in special expozitia renumitului artist californian Jim Shaw.
Pictura, desen, sculptura, video si performanta, sunt toate suporturile folosite de artistul, Jim Shaw inca  de la sfârşitul anilor '70, contribuind la o viziune enciclopedica asupra lumii si a vietii.
Jim Shaw este o figură atipică în lumea artei californiene, împărtăşind cu Paul McCarthy şi Mike Kelley o dorinta similara pentru a produce o opera vizuală captivantă care vizează explorarea partii  întunecate a psihicului american.
Dimensiunile picturilor extraordinare  fac apel la o aducere  aminte la secolulul 19 si la picturile academice.
Pe aceste decoruri pictate, motivele adăugate sunt inspirate de "cut-up"-uri, tehnica utilizată de către scriitorul William Burroughs.
Jim Shaw reuseste sa faca desene iconografice şi suprastraturi vizuale (de la captare la hyper realism, prin schema de ilustrare) şi ne aruncă într-o naraţiune sălbatica şi saturată de  lume cum ar fi: simboluri iconice ale culturii americane, istoria a artei moderne, simboluri de consumism, de imagini biblice, de filme gen benzi desenate, de politica şi de personalităţi media...
Denaturarea datelor, precum şi fragmentarea şi  multiplicarea lor  susţine impresia de delict el dezvoltand astfel o formă narativă discontinua.
Împreună cu alti artisti el  realizeaza obiecte şi lucrări legate de credinţa in diferite secte si religii.
Expozitia  prezentata la CAPC in Bordeaux are un nou organism de lucrări intitulate “Left Behind”.
Left Behind prezinta o serie de  treceri de la capitalism la moda veche, de mici si mari dimensiuni care au fost  realizate începând cu sfârşitul anilor '70 si terminand cu regimul Bush Jr, lucrari realizate in cei peste 30 de ani de munca.
In una din lucrari ii prezinta pe toti presedintii Americii dar si ironii in ceea ce priveste terorismul, facand referire si la Osama Bin Laden.
Mai multe detalii despre lucrarile sale le gasiti si pe acest site: 

A+

duminică, 16 mai 2010

Things in life...choses dans la vie

Am avut un sfarsit de saptamana incredibil. Joi am avut o intalnire cu  persoane din diverse culturi internationale. M-a impresionat profund faptul, ca pentru ele viata inseamna daruire, ca poti sa iti rupi din timpul tau fie el putin, sa faci lucruri frumoase pentru cei din jur, sa stai in frig pentru a face portrete trecatorilor sau sa le scri numele in diverse limbi internationale…totul absolut gratis.
M-a facut sa imi dau seama ca nimic pe lumea asta nu e intamplator si ca destinul fiecaruia este o parghie spre maturizarea sa…spre a realiza cat de important este sa fi sanatos, sa ii ai pe ai tai “dragi” sanatosi si in viata…
Nu ne laudam in  viata decat cu lucruri pe care le facem pentru cei de langa noi fara a cere ceva in schimb, lucruri facute fara nici un interes ascuns.
Cu totii stam pe o craca numita ''pamant", complet diferiti si totusi ceva ne face sa ''stam'' impreuna...
Ce m-a impresionat a fost ca desi suntem diferiti pentru ca provenim din tari si culturi diferite totusi ramanem oameni, aproape de cei de langa noi, deschisi discutiilor fie ele purtate in diverse limbi internationale….
Ce poate fi mai minunat in viata decat sa calatoresti pentru a cunoaste noi locuri din lumea asta mare si pentru a cunoaste oameni…fericirea nu consta in bucuria de a avea bani.
Esti un om bogat numai daca ajungi sa cunosti oameni de calitate in viata, de la care ai ce invata si pentru  care viata nu inseamna droguri si alcool, ci a citi o carte buna, sau a vedea cu ochii tai ceva magnific ce nu poate fi descris in cuvinte cum ar  fi o expozitie de arta contemporana.
O sa revin sa povestesc si despre Jim Shaw unul din cei mai cunoscuti artisti americani si despre minunatele sale capodopere contemporane…

A+

miercuri, 12 mai 2010

Noaptea muzeelor la Bordeaux -15 mai 2010

Sambata 15 mai, incepand cu ora 18, in Bordeaux va incepe Noaptea Muzeelor, unde intrarea la orice muzeu va fi libera.
Bordeaux participa ca toate orasele europene la acest eveniment, cu spectacole si expozitii in aer liber pentru intreaga familie.O seara care nu trebuie ratata...sigur o sa ajung sa vad macar o parte din muzeele de aici.
Ce mi-ar placea in mod special sa vad ar fi :  "Muzeul de arte frumoase" - Musee des Beaux-Arts; "Muzeul regiunii Aquitaine" - Musee d'Aquitaine, intreaga istorie a regiunii Aquitaine din care face parte si Bordeaux  nu de mult un oras port important din Franta, unde acostau foarte multe vase din Africa si nu numai; si "Muzeul de arta decorativa" - Musee des Arts Decoratifs, aici fiind "conservata lumea aristocratilor" din secolele 17 si 18, cu obiecte de arta decorativa si saloane de diverse culori specifice acelei perioade, asa cum intalnesti si in Muzeul Louvre din Paris, dar si obiecte din secolele 19 si 20.
O sa revin cu mai multe detalii despre aceste muzee, in speranta ca voi avea timp suficent sa le descopar sambata noaptea.
A+

miercuri, 5 mai 2010

8th Wonderland

Aseara am fost la un film denumit  8th Wonderland, incadrat la categoria drama, thriller, cu o durata de 105 minute, un film cu un buget de 1.800.000 de euro, realizat de 2 regizori francezi Nicolas Alberny si Jean Mach, in mai multe limbi internationale, cum ar fi : engleza, franceza, italiana, spaniola, germana, rusa, araba, greaca, chineza, japoneza, persana.
In film este vorba despre oameni de ordinul milioanelor, răspânditi în întreaga lume, care sunt dezamăgiţi de modul în care evoluează lumea si decid să se unească. Toti sunt ghidati de dorinţa de a îmbunătăţi lucrurile.  Prin intermediul internetului, acestia creează prima lume virtuala. În fiecare săptămână, toti acesti cetateni voteaza prin referendum o moţiune diferita, urmand ca fiecare dintre ei care au vreo legatura directa cu aceasta motiune sa o si rezolve.
Dar ce s-ar întâmpla în cazul în care mişcările din lumea a 8-a ar fi devenit treptat mai evidente? În cazul în care comportamentul lumii a 8-a, se apropie încet, dar sigur de un comportament terorist? O problemă de nerezolvat ar apărea în toate naţiunile. 
Scopul filmului e acela de a ne face pe noi sa intelegem ca in fiecare om sau natiune exista ceva ce se poate schimba, trebuie doar sa cerem ajutorul si sa nu ramanem indiferenti. Lumea in care traim poate fi mai buna sau mai rea, in functie de cat ne implicam noi.
Dupa terminarea filmului, regizorii au discutat cu noi, sa afle parerea despre acest film, si daca sunt si alte idei cu privire la alte scenarii de film, ceea ce prin Romania nu stiu daca se intampla.



A+

marți, 4 mai 2010

Saptamana europeana la Bordeaux

Saptamana aceasta debuteaza cu diferite manifestari culturale si artistice. In fiecare zi in tot Bordeaux-ul sunt expozitii de fotografie, pictura, sculptura, piese de teatru pentru copii si adulti, concerte, filme, la care accesul este gratuit. Saptamana europeana se va sfarsi duminica 9 mai cu un picnic, la care sunt invitate toate tarile europene sa isi prezinte traditia, inclusiv Romania  prin Asociatia Gironde Roumanie.
Cu aceasta ocazie putem sa invatam cate ceva despre Romania, de la distanta :  http://www.europe-bordeaux.eu/fr/ses-pays/74-roumanie

A +