miercuri, 18 septembrie 2013

Valea Loarei- Castelul Chenonceau (Castelul Damelor)



Am ales sa mergem la « Chenonceau » pentru ca este unul din cele mai frumoase si cele mai vizitate castele de pe valea Loarei. Castelul damelor cum i se mai spune, este incarcat de istorie ca orice castel de pe valea Loarei. Castelul a fost constuit in secolul al 16-lea pe raul « Cher » de cate Thomas Bohier si sotia sa Katherine Briconnet . Pe langa castel mai putem vizita : 2 gradini «  a la francais » - gradina Dianei de Poitiers care are o suprafata de 12000 de mp si gradina Caterinei de Medici, mult mai intima cu o suprafata de 5000 mp , ferma din secolul al 16-lea, un ansamblu superb continand grajdurile  lui « Catherine de Medicis » dar si gradina de zarzavaturi, gradina de flori si un labirint italian. Castelul contine: camera de garda cu cateva tapiterii « de Flandre » pe pereti care reprezinta scene din viata la castel, o cerere in casatorie si la vanatoare. Din camera de garda se intra in capela pe o usa deasupra careia se afla statuia Fecioarei Maria. Camera Dianei de Poitiers a fost favorita regelui Henri II fiind locul unde se consuma relatia extra-conjugala a acestuia cu Diana de Poitiers. Dupa moartea acestuia, regina Caterina de Medici i-a cerut Dianei sa ii restituie castelul dandu-i in schimb castelul Chaumont-sur-Loire. Camera verde era cabinetul de lucru al Caterinei de Medici, devenita « regenta » imparatiei dupa moartea lui Henri II. De aici guverna Franta. Un alt loc care poarta amprenta Caterinei de Medici este biblioteca cu o priveliste superba spre raul « Cher ». Din camera Dianei de Poitiers putem ajunge la un alt loc - « galeria ». Lunga de 60 de metri si larga de 6 metri, galeria este luminata prin nu mai putin de 18 ferestre. Bucatariile din castel sunt instalate pe temeliile enorme care formeaza primii 2 piloni masivi plasati in albia raului. Salonul Francois I locul unde se afla tabloul cu cele 3 gratii pictate de Van Loo, cele 3 surori « madame de Chateauroux », « madame de Vintimille » si « madame de Mailly » favoritele succesive ale Regelui Louis XV. Salonul Louis XIV prezinta o colectie de picturi franceze din secolele 17-18. Camera celor 5 regine e denumita astfel in amintirea celor 2 fiice si a celor 3 nurori ale Caterinei de Medici. Urmeaza alte 4 camere : camera Caterinei de Medici, a lui Cezar de Vandom, a Gabrielei de Estrees si a Luizei de Lorraine, vestibule aflate la fiecare etaj, dar si cabinetul stampelor care reuneste o colectie completa si variata de desene, gravuri si stampe reprezentand castelul in epoci diferite.


  Pe curand!




















3 comentarii:

  1. E frumos castelul. Eeste unul din preferatele mele. Cel mai tare m-a atras arhitectura, deosebita fata de restul casteleleor din zona, apoi povestea celor doua doamne.

    Am vrut sa mai merg odata vara asta, sa ma plimb cu barca pe rau, pe sub castel, dar citisem pe site-ul lor ca nu se poate anul asta, din cauza unor probleme la nu stiu ce baraj, care fac navigatia periculoasa pe Cher.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este pe buna dreptate cel mai frumos castel de pe valea Loarei. Sper sa mai am ocazia sa ajung macar odata pe valea Loarei, daca nu o sa mai am, ma multumesc ca l-am vazut pe cel mai frumos.

      Ștergere
  2. In urma cu 5 ani am vizitat si eu patru castele in zona: Chambord, Chenonceau , Blois si Ambois ; Si mie mi s-a parut ca Chenonceau este cel mai frumos; probabil ca apa si gradinile din jur dau un plus de farmec; am prins o zi cu soare si l-am vazut in toata splendoarea; si eu imi doresc sa mai ajung macar odata sa-l mai revad. Chambord este si el un castel elegant care mi-a lasat o impresie placuta.

    RăspundețiȘtergere