luni, 21 noiembrie 2011

A 22-a editie a Festivalului de Film de Istorie Cinema Jean Eustache- Pessac (14-21 noiembrie 2011)

Festivalul a fost creat in anul 1990 pentru a intelege mai bine ‘istoria’ secolului  al-XX-lea. Pentru fondatorii acestui festival ‘istoria’ este mai mult decat o privire in trecut, este o cunoastere a valorii fiecarui individ, atunci cand cenzura era o normalitate.
Sunt 2 categorii de filme :
-film de istorie-fictiune  compus din 10 lung-metraje pe teme politice, istorice, economice si sociale ;
-film de istorie-documentar compus din 10-15  scurt-metraje care trateaza aceleasi teme numai cu repercusiuni actuale.
Anul acesta a participat si Romania cu un documentar de 52 de minute - ‘7 jours a  Bucurest’, invitatul documentarului fiind fostul ministru Petre Roman, care a fost numit mai in gluma mai in serios ‘George Cloony de Romania’, fiind unul dintre cei care au jucat un rol important in anul 1989 la asa zisa ‘revolutie’.
Un subiect extrem de controversat l-a avut documentarul ‘Les revolutions arabes’ care a tinut prima pagina a tuturor gazetelor din lume. Incepand cu Tunisia si terminand cu Libia si poate si cu Siria, subiectul este tratat un pic mai delicat si datorita faptului ca religia musulmana nu permite o anumita libertate de exprimare.
‘Le diable de la République’ un film de Grégoire Kauffmann, trateaza subiectul cel mai actual din Franta - alegerile din 2013, o polemica in ceea ce priveste Frontul national, condus de madame Marie Le Pen.
Intre umor si tragedie, muzica si religie, cele 10 scurt-metraje de ‘Revolucion’, trateaza probleme contemporane si istorice ale Mexicului.
Iata ca s-a incheiat si a 22-a editie a Festivalului de Film de Istorie de la Pessac. Atmosfera a fost sublima si plina de controverse.

Pe curand!

2 comentarii: