joi, 20 ianuarie 2011

Jurnal de Portugalia - Dia de número dois no Porto

A doua zi a inceput cu o plimbare pe Ribeira, pe malul drept al fluviului Douro, locul unde pescarusii iau locul celor doua chitari specifice muzicii fado parca asteptand venirea marinarilor din larg cu barcile pline de peste. Te poti opri la una din terase (aici e renumitul ‘Chez Lapin’) si poti admira podul Dom Luis I, un proiect emblematic din 1886 care imita perfect proiectele lui Gustave Eiffel. Cei care isi doresc privelisti ametitoare, pot traversa podul si vor ajunge pe malul stang al fluviului in Vila Nova de Gaia, unde zeci de companii producatoare de vin de Porto rivalizeaza una cu cealalta  ademenind trecatorii cu degustari si tururi ale propriilor instalatii de vinificare. 
Un alt pod important este Dona Maria Pia, creat de Eiffel insusi. Un alt punct de atractie de pe Ribeira este funicularul, ce ofera privelisti senzationale asupra podului Luis I si asupra zidului Muralha Fernandina
Sus te intalnesti cu modelul de demult al tramvaiului electric si cu renumita Catedrala Se, in acelasi stil baroc. Langa catedrala se afla Capela Juramantului Sfant si altarul sau magnific lucrat pe bucati intre 1632 si secolul al XIX-lea, un exemplu eminent al barbatiei argintarilor portughezi. Langa se afla o alta capela, Sf Ioan, care gazduieste impresionantul sarcofag din piatra al lui Joao Gordo si o gratioasa statuie din secolul al XIV-lea a Maicii Domnului din Batalha.
Ca si cum Se nu era suficienta, o alta atractie monumentala a Ribeirei este  Igreja de Sao Francisco, monument gotic in Patrimoniul UNESCO. Din nou decoratiunile in stil baroc primeaza, intreaga suprafata este invelita in lemn sculptat si poleit.  In partea opusa a bisericii se afla manastirea  care contine un muzeu mic cu iconografii ecleziastice, mobila din secolul XVII precum si unele catacombe neobisnuite ce gazduiesc mormintele mai multor membrii ai ordinului franciscan.
In spatele bisericii Sao Francisco se afla Palacio da Bolsa, bursa din Porto, care contine o succesiune de sali extrem de decorate si bogat mobilate, ce pot fi vizitate intr-un tur cu ghid. Atractia principala este Patio das Nacoes, rivalizata doar de stralucirea orbitoare si de inscriptiile Camerei Arabe. Tot aici se afla si o statuie impozanta a celui care a contribuit la dezvoltarea expeditiilor europene  si a negotului maritim cu alte continente, Henry Navigatorul.
O scurta oprire pentru a lua masa si a ne odihni picioarele, unde am servit desigur ginjinha (un rachiu dulce de visine), vitela assada, sopa de pedra si renumitele deserturi unice in Portugalia, barriga de freiras.
Urmatoarea oprire a fost la Estadio do Dragao, stadionul renumitului club de fotbal FC Porto care antrenat de ‘The special one’ a castigat Liga Campionilor in sezonul 2003/2004. Langa stadion se afla Dolce Vita un mall superb, unde poti gasi magazinele renumitior creatori spanioli. Desi erau solduri, preturile erau destul de mari. Ne-am odihnit din nou pentru 5 minute intr-un fotoliu cu masaj. Urmatoarea oprire a fost la Grand Plaza, un mall situat chiar in centrul orasului de unde ne-am achizitionat cateva haine la preturi rezonabile. 
Ce bine am dormit dupa atata miscare …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu