miercuri, 3 martie 2010

Despre romani

Am fost la o intrunire a unei asociatii din Bordeaux care se ocupa de buna promovare a Romaniei si a romanilor in Franta, la care am aderat si noi, prin activitati culturale. Vorbe goale...
La orice colt de strada, mall, statie de tram din Bordeaux sunt cersetori rromi, extremi de agresivi.
In gara sunt afise mari care te atentioneaza sa fii atent  la bagaje si portofele.
Si ca tot veni vorba, aseara veneam de la un mall, destul de tarziu si la gara Saint Jean, s-au urcat 2 romani de ednie rroma si au inceput sa se “laude” cum fura portofele de la frantuzoaice.
E extrem de neplacut sa asculti asa ceva. Nu inteleg totusi de ce suntem bagati toti in aceasi oala. E drept tot romani se numesc, nu trebuie sa ii renegam, sunt ai nostri cu bune cu rele.
Si atunci fara suparare, unde exista discriminarea romilor?
Fura si cersesc pe aici si ajung in Romania cu masini “bengoase”  si se lauda ca au “muncit” in Franta…Asta e crudul adevar…
Romania nu inseamna cersit, talharii si furturi.
Sunt aici si romani realizati, care au tot respectul francezilor, desi sunt putin la numar, dar ei exista. Ca sa nu mai spun ca sunt si romani care au cam uitat de unde au venit si acum se dau “plictisiti” de francezi.
Asta e romanul nostru, de ce sa ne ajutam reciproc cand am putea sa concuram, ca pana la urma competitia e mai interesanta decat sa ajuti un alt roman.
Dupa o luna si ceva de convietuit printre francezi, mie mi se par extrem de amabili si draguti.
As avea multe de spus despre romanii din Bordeaux, raman la ideea cu care am si venit aici in Franta, romanul e 'domn' si peste hotare.

Pe curand,

2 comentarii:

  1. Ar trebui educati francezii ca cei care fura majoritatea sunt rromi , fosti tigani ...ei nu sunt romani ...majoritatea sunt RROMI, in multe parti sunt considerati minoritati , deci si pentru noi sunt minoritati ...chiar daca adevarat se inmultesc mult mai repede si deja s-au combinat si au devenit si mai albi !
    Daca fac prostii autoritatile ar trebui sa ia masuri cu ei pe acolo, dar au aratat si la televizor la noi , unele sunt discriminari si se resfrang la toti romanii ...asa ca atentie pe acolo !

    RăspundețiȘtergere
  2. Spinoasa problema tiganilor aici in Franta.Se vorbeste aproape zilnic de ei la TV si nu de bine. Ma rog,da bine in campania electorala,care sa nu ne amagim ca dureaza o luna si jumatate inainte de alegeri:e continua.Vreau doar sa adaug ca am un coleg de serviciu, francez, care,pana sa lucreze cu mine,era convins ca Romania e tara tiganilor!L-am intrebat cine i-a spus asta si a zis ca nu stie exact,dar din moment ce la Tv se vorbeste doar de tigani+Romania...era cumva logic pentru el ,sa fie asa.Lucrurile pot fi schimbate?Chiar nu stiu...

    RăspundețiȘtergere