vineri, 12 februarie 2010

Un nouveau départ....[Un nou inceput....] Bordeaux

De ce m-am gandit sa imi fac si eu blog?
Cred ca e la moda, o fita in Romania si de ce nu, sa impart cu toata lumea, experientele mele traite intr-un orasel zgomotos ziua si linistit noaptea, numit Bordeaux, localizat aproape de coasta europeana a Atlanticului si in nordul regiunii Aquitane, la aproximativ 500 de km sud-vest de orasul indragostitilor, Paris. Construit pe malul raului Garrone, climatul orasului este clasificat ca fiind de tip oceanic, verile tind sa fie caldute, iar iernile sunt mai usoare, decat in majoritatea zonelor clasificate la fel. Ploile substantiale de vara o diferentiaza de clima mediteraneana.
Bordeaux are 116.160 de hectare de vita de vie nobila si produce anual 850 de milioane de sticle de vin: vin rosu, alb, rose si dupa cum se stie vinul de Bordeaux este printre cele mai scumpe vinuri din lume.
Populatia urbana a orasului este in jur de 660.000 de locuitori, majoritatea fiind formata din francezi, dar si grupuri de italieni, spanioli, portughezi, germani, turci si nord africani. Orasul este clasificat ca "Orasul Artei si Istoriei" si este inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

''Megajoule laser'' va fi unul dintre cele mai puternice lasere din lume, care permite cercetarea fundamentala şi dezvoltarea de tehnologii laser si plasma. Acest proiect, realizat de catre Ministerul francez al Apararii, implica o investitie de 2 miliarde de euro. Se va naste "Road of the lasers", un proiect major de planificare regionala pentru industria optica si laser.
20.000 de persoane lucrează pentru industria aeronautica din Bordeaux. Orasul are unele dintre cele mai mari companii, inclusiv Dassault, EADS Sogerma, SNECMA, Thales, SNPE si altele.

Portul se află pe Oceanul Atlantic si estuarul Gironde. Aproape 9 milioane de tone de marfuri ajung si se lasa in fiecare an. Portul este o zona frumoasa, de relaxare, locul ideal pentru o vizita.

Muzee
• Musee des Beaux Art - una din cele mai superbe galerii din Franta
• Musee du Vin et du Negoce
• Musee des Arts Decoratifs
• Musee d'Histoire Naturelle
• CAPC
• Musee National des Doines
• Vinorama
• Musee Goupil
• Casa de Goya
• Cap Sciences
• Centre Jean Moulin
• Musee de Aquitane

Parcuri si gradini
• Gradina botanica din Bordeaux
• Gradina botanica de la Bastilde

Cultura
Bordeaux este, de asemenea, primul oraş din Franţa, care a creat in anii 1980, o expozitie de arhitectura. Centrul de cercetare, Arc en Reve, este unul din cele mai prestigioase din Franţa. Bordeaux ofera un numar mare de cinematografe, teatre si Opera Nationala. Orasul ofera de asemenea, mai multe festivaluri pe tot parcursul anului.

Cumparaturi
Bordeaux are mai multe optiuni de cumparaturi. In inima Bordeaux-ului este Rue Sainte-Catherine. Aceasta strada pietonala de cumparaturi are 1.2 kilometri (0,75 km) de magazine, restaurante si cafenele, fiind cea mai lunga strada comerciala din Europa. Rue Sainte-Catherine incepe de la Place de la Victoire si se încheie la Place de la Comedie de Grand Theatre.

Sport
Chaban-Delmas este stadionul princpal cu 35.000 de spectatori.
Girons de Bordeaux, echipa care face parte din Liga 1 a Frantei a castigat campionatul francez. Cel mai bun jucator a fost declarat Gourcuff.
Cea mai puternica echipa franceza de criket se afla tot aici in Bordeaux, unde se mai gazduieste si concursul de ciclism international in format UCI Track (Cupa mondiala de ciclism).


Cred ca v-am starnit curiozitatea in ceea ce priveste Bordeaux.
Sunt multe de zis in cuvinte, o sa studiez mai in de aproape orasul si o sa vin cu lucruri noi, despre acest oras minunat, unde totul este surprinzator; te trezesti dimineata din cauza unor stropi de ploaie ce iti bat in oblon, deschizi oblonul si vezi un superb rasarit de soare...

Pe curand,
Alex

Un comentariu:

  1. Ma bucur mult ca ti-am descoperit blogul, am mult de citit si de recuperat, dar cum iubesc Franta va fi o placere sa te citesc. Îti multumesc ca mi-ai comentat pe blog si cu aceasta ocazie te-am intalnit.
    Felicitari pentru blog si sa ne citim cu bine!
    Bia (Bialog)

    RăspundețiȘtergere