miercuri, 4 iunie 2014

Thermae 2000 - un loc unde iti regasesti linistea si echilibrul



Am petrecut un weekend minunat intr-un loc absolut superb, numit Thermae 2000 situat in Valkenburg aan de Geul. Acesta se afla situat la 10 minute de Maastricht si la circa 1 ora de mers cu masina fata de Eindhoven, in provincia Limburg situata in sudul Olandei (chiar la granita cu Germania si Belgia).
Thermae 2000 este un centru de spa cu apa termala care provine din surse adanci ascunse in solul calcaros al provinciei Limburg. Aceasta sursa este aici de  peste 40.000 de ani, este pompata de la o adancime de 380 de metrii, are o temperatura placuta de 33 de grade si contine o cantitate mare de minerale inclusiv sare, magneziu si iod. Aceste minerale au un efect benefic pentru piele dar, mai ales pentru persoanele cu boli musculare.
Fondatorii acestui centru, 2  fizioterapeuti  olandezi - dr. Jaspers si dr. Verschuur , au pornit de la filosofia «  mens sana in corpore sano ». Pe langa balaceala de aici, mai poti face cura cu apa termala direct de la sursa izvorului, o cura de detoxifiere la unul din restaurantele din incinta complexului, sauna, masaj si solar. Noi ne-am luat si o noapte de cazare la hotelul de 4 stele din complex, pentru a profita la maxim de 2 zile de relaxare si balaceala. La pachetul de 234 de euro/ 2 persoane pentru o noapte de cazare si 2 zile de tratament la bazine si saune, se mai adauga 12,5 euro parcarea, 45 de euro mic dejun continental ( 2 persoane) si inca 7 euro taxa pe statiune (2 persoane). Daca doriti sa faceti rezervare doar pentru o zi, centrul fiind deschis de la ora 9 pana la ora 23, costul pentru 2 persoane este de 65 de euro, daca doriti halate, prosoape si papuci inca 35 de euro (2 persoane), iar  parcarea va costa inca 7.5 euro pe zi. Puteti veni insa cu halatul, prosoapele si papucii de acasa, asa cum am facut si noi. Accesul la piscine se face in costum de baie, insa accesul la sauna se face doar cu un prosop. Thermae 2000 ofera o diversitate impresionanta de saune si 2 bai de aburi (turceasca si romana).

Inflarood sauna - cabina cu inflarosu unde caldura este uscata si destul de toleranta. Te poti relaxa circa 20 de minute ascultand muzica ambientala si facand terapie prin culori. Acțiunea combinată de aer cald și radiatia infrarosie stimulează metabolismul si ofera o circulatie intensa in piele și muschi. Extrem de buna pentru dureri articulare si musculare.

Turks stoombad - baia turceasca in forma de dom, situata pe mai multe etaje, unde temperatura creste de la 43 de grade la 48, cu un miros discret de menta si eucalipt. Din pacate, datorita aburului puternic nu am rezistat mai mult de 10 minute in interior. La intrare te poti da pe tot corpul cu sare parfumata, te ajuta la exfolierea pielii.

Eucalyptus sauna - aceasta sauna este una construita in mod traditional, iar atmosfera este determinata de mirosul de eucalipt care amelioreaza problemele respiratorii. Din pacate nici aici nu am rezistat mai mult de 10 minute datorita temperaturii din sauna de circa 70 de grade.

Piora sauna - sauna finlandeza, cea mai mare din complex si care este incalzita electric la circa 80 de grade, unde umiditatea nu este mai mare de 10-20 %.

Stuga sauna  - sauna suedeza, incalzita cu foc la o temperatura de circa 90 de grade.

Ruusu sauna - cuvantul ruusu  inseamna trandafir in finlandeza si e sinonim pentru frumusete si perfectiune. Sauna are o piatră cu efecte de vindecare numita Rose Quarts.
Combinatia de materiale, lumina și motive creeaza o atmosfera deosebita. Temperatura din sauna este de 75 de grade.

Tulli sauna - numita si sauna foc, construita in mod natural; focul este facut de truchiuri de copaci iar temperatura in sauna este de 90 de grade. Un loc bun de meditatie si relaxare.

Valo sauna - valo insemnand lumina in finlandeza, temperatura este de circa 50 de grade dar umiditatea este ridicata. Sute de lumini mici creeaza un cer instelat, mirosul  subtil de lamaie si muzica ambientala care se aude pe fundal creeaza o atmosfera de relaxare.

Buiten sauna - cele 2 saune care se afla in exterior si depind in mod semnificativ de temperatura si umiditatea de afara, care pot fi diferite de la o zi la alta in functie de conditiile meteo.

Din pacate baia romana era inchisa, dar, cu siguranta vom mai ajunge anul asta la Thermae 2000 asa ca o sa revin si cu o scurta descriere a acestei bai de aburi.

In speranta ca v-am starnit curiozitatea si cautati in mod deosebit o oaza de relaxare puteti face rezervarile direct pe site-ul lor : Thermae2000

Pe curand!